• Deň učiteľov 2024

          • Všetkým kolegom prajeme krásny Deň učiteľov. Za milý kvetinový pozdrav ďakujeme nášmu zriaďovateľovi - Obci Hliník nad Hronom.

          • Čítanie s rodičmi

          • O marci sa hovorí, že je mesiacom knihy, preto sme si ho chceli aj my spíjemniť a pozvali sme si medzi seba rodičov a starých rodičov našich žiakov. V rodinnej atmosfére si deti vypočuli od svojich blízkych rôzne príbehy, o ktorých sa neskôr medzi sebou rozprávali a kreslili krásne ilustrácie. Týmto sa chceme všetkým rodičom a starým rodičom poďakovať za ich čas a ochotu, ktoré nám venovali a aj takýmto spôsobom obzvláštnili deťom vyučovanie.

          • Noc s Andersenom🎤🔎⏰🌠🔦📚

          • Noc s Andersenom bola čitateľskou bodkou za marcovými aktivitami venovanými podpore čítania a práci s knihou. Toto celoslovenské podujatie ponúka deťom stráviť noc v knižnici alebo v škole. My sme sa rozhodli takúto možnosť ponúknuť našim žiakom z II. stupňa. A tak 70 chlapcov a dievčat, vymenilo svoju posteľ za spacákové dobrodružstvo . Na tohtoročných nocľažníkov čakal pestrý večerný program, ktorý mali vo svojej réžii členovia Školského parlamentu. Pre svojich rovesníkov pod vedením pani učiteľky Lenky pripravili v priestoroch školy 6.stanovíšť venovaných rozprávkam, postavám a zábavnému čítaniu Andersenových rozprávok. Tematicky sa Andersenova noc v našej škole niesla v duchu rozprávky Snehová kráľovná, ktorú mohli pri rozprávkovom putovaní po našej škole žiaci osobne aj stretnúť. Tímová spolupráca bola základom úspechu, dobrej nálady a upevňovania kamarátskych vzťahov. Tie sa upevňovali aj v nočnej telocvični či počas nočného Andersenovho kilometra na čerstvom vzduchu či spoločných raňajkách a záverečnom upratovaní. Čerešničkou piatkového večera bola pyžamová tombola. O hladné krky a trpezlivú nočnú stráž sa postarali naše pani učiteľky Mirka, Lucka, Silvika, Janka, Kamilka, Andrejka, Lenka. Ďakujeme.

            1.ročník našej školskej Andersenovej noci sa podaril a my sa už tešíme o rok na ten ďalší .

          • ÔSMACI NA ĽADE 🥶⛸

          • Žiaci z triedy 8.A vymenili v piatok  triedu za ľadovú plochu. Posledné dve vyučovacie hodiny strávili na ľade v SLOVALCO ARÉNE v Žiari nad Hronom. Niektorí lietali po ľade ako profíci, niektorí na ľad išli opatrne a niekto doslova oprášil korčule. Nechýbali ani otočky či pokusy o lastovičky. Ôsmaci prežili spolu posledné vyučovacie hodiny týždňa v športovej  atmosfére a triednej pohode.  

          • Deň VODY 💦

          • 22. marec prežili aj žiaci 1. ročníka na "modro". Zoznámili sa s kvapkou Kajkou, ktorá ich previedla životom kvapiek a spoznali kolobeh vody v prírode. Blokovým vyučovaním sa žiaci učili čítať s porozumení, ako využívame vodu, počítali zábavnú matematiku💧

          • DONAU CHEER OPEN 2024

          • Naše žiačky sa zúčastnili medzinárodnej súťaže v športovom cheerleadingu usporiadaná Slovak Cheer Union zaradená do European Cheer League, ktorá sa uskutočnila v Bratislave. Team Crazy Puppies ŠK Horná Ždaňa sa umiestnil vo svojej kategórii Mini Small na krásnom 2. mieste 👏👏, pod vedením pani trénerky Anky Tonhajzerovej. Ich úspešnú zostavu si môžete pozrieť. Dievčatá boli ste skvelé! 🥳🥳

          • Modrý deň u tretiakov 💧

          • Dňa 22.3. si žiaci tretieho ročníka pripomenuli Svetový deň vody. Na začiatku žiaci zalovili v pamäti a skúsili prísť na informácie, ktoré sa učili o vode. Žiaci pracovali aj spoločne v skupinách, kde si prečítali rozprávku o Vodníkovi Mokrofúzovi, museli odpovedať na otázky a nakresliť ilustráciu. Zopakovali si násobilku, sčítanie a odčítanie a vyriešili vtipné úlohy. Nakoniec vytvorili obláčiky s kvapkami, ktoré vyplnili na začiatku dňa a kreslili si obrázky s kolobehom vody.

          • Predškoláci na návšteve v škole

          • V dňoch 14. a 15. 3. 2024 zavítali do našej školy deti z okolitých materských škôl. Spolu s pani učiteľkami a rodičmi navštívili triedy prvákov, aby sa bližšie zoznámili so školským prostredím a s prácou na vyučovaní. Poprechádzali sa po škole, nazreli do všetkých prvostupniarskych tried, ŠKD, do telocvične i jedálne. V ateliéri obdivovali hrnčiarsky kruh a vyskúšali si pracovať s hlinou. Potom si zopakovali farby, geometrické tvary, čísla a neskôr ukázali svoju šikovnosť pri cvičeniach jemnej a hrubej motoriky. Na záver si prevzali sladkú odmenu a zošit pre budúceho prváka. Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov zápis do 1. ročníka určite jednoduchší.

            Veríme, že sa im u nás páčilo a o pár mesiacoch ich uvidíme v našich školských laviciach.

          • Interview v obecnej knižnici

          • Marec - mesiac knihy, nám priniesol zaujímavé činnosti v obecnej knižnici. P. Rozenbergová privítala žiakov a ukázala im všetky oddelenia v knižnici a oboznámila s výmenou kníh. Prečítala im rozprávku, na ktorú potom nadviazala p. Vierka Stoláriková. Samotnej návšteve v knižnici predchádzala príprava žiakov 4. A a 4. B na hodine SJL, kde sa žiaci oboznámili s novým pojmom - interview. V práci vo dvojiciach tvorili otázky, ktoré potom naostro kládli p. Stolárikovej - miestnej spisovateľke. Tá im na všetky zvedavé otázky v knižnici s radosťou odpovedala. Obom dámam veľmi pekne ďakujeme a prajeme veľa zanietených čitateľov.

          • Vesmír očami detí

          • Aj tento rok sa naše deti zapojili do výtvarnej súťaže pod uvedeným názvom. Musíme povedať, ze autorkám prác sa celkom zadarilo. Gratulujeme oceneným žiačkam, ktorých práce postúpili z okresného kola do celoslovenského kola. Na 1. stupni postúpila práca H. Prachárovej - 4. A a na 2. stupni to boli práce autoriek D. Daubnerovej - 7. A a B. Psotkovej - 7. B.

          • Stredoslovenské múzeum – Tihányiovský kaštieľ

          • Naši druháci navštívili Tihányiovský kaštieľ v Banskej Bystrici, kde sa učili netradične. Vzdelávací program k výstave Lepidománia nám predstavil pestrofarebný svet motýľov, vysvetlil deťom dokonalú premenu z húsenice cez kuklu až po krásneho dospelého motýľa.  Pán sprievodca ukázal deťom najväčšie a najvzácnejšie dielo o veľkých motýľoch sveta, nádherné preparáty motýľov zo súkromnej zbierky M. Zachara. Starú techniku chromolitografie, ktorá umožňuje vyniknúť úžasným detailom a výnimočným farbám motýlích krídel. Pani sprievodkyňa sprevádzala deti v múzeum a formou hádaniek a hier im predstavila živú a neživú prírodu. Žiakom sa jej hádanky veľmi páčili, no najväčší úspech mal  mastenec, ktorým deti s radosťou písali a kreslili. Cestou domov sme sa zastavili v obci Hronsek a prezreli sme si Drevený artikulárny kostol, ktorý deti veľmi zaujal. Nadobudli veľa nových vedomostí. Tento deň bol pre nás príjemný a plný pekných zážitkov.

          • 💰"Bez práce nie sú koláče." 💶

          • Aj o tomto sa učili žiaci 3. ročníka na blokovom vyučovaní. Dozvedeli sa, aké platidlá sa používali v minulosti, čo je to mzda a ako ju rozdeľujeme a čo dostávajú tí, ktorí si nevedia nájsť prácu. Žiaci si svoje vedomosti precvičili na praktických úlohách zo života s peniazmi - nákup potravín. Predstavili sme si aj rôzne povolania a porozprávali sme sa o tom, čím by žiaci chceli byť v budúcnosti.

          • 👩‍🏫 Aké je to byť učiteľom? 🧑‍🏫

          • To si mohli vyskúšať žiaci 3.A triedy počas minulého týždňa. Žiaci si mohli vybrať hodinu, ktorú by chceli odučiť a ktorá im je blízka. Na hodiny si pripravili rôzne aktivity, pracovné listy a vytvárali rôzne projekty. Na vytvarnej výchove vyrábali veľkonočné vajíčka, na pracovnom vyučovaní zase pracovali s rôznym materiálom, pomocou ktorého si každý žiak vytvoril svojho vlastného koňa. Na slovenskom jazyku a matematike si zahrali rôzne hry, ktoré si pre ne deti - učitelia pripravili - Matematického kráľa, kartičky Ja mám, kto má a aktivity na interaktívnej tabuli. Deti sa počas vyučovania sústredili a naučili sa navzájom počúvať a rešpektovať.  Všetky deti zvládli svoju učiteľský rolu na jednotku s hviezdičkou. 😇
          • Oznam o riaditeľskom voľne pre žiakov 5. - 8. ročníka

          • Rozhodnutím riaditeľky Základnej školy, Školská 482, Hliník nad Hronom bude dňa 20.3.2024 žiakom 5. - 8. ročníka udelené riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - organizačné zabezpečenie Testovania 9.

            Riaditeľské voľno sa poskytuje v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

            Žiaci 5. - 8.  ročníka budú automaticky odhlásení zo stravy.

            Pre žiakov 1.- 4. ročníka funguje vyučovanie, ŠKD aj ŠJ v bežnom režime.

            S pozdravom

             

                                                                                                                Mgr. Petra Kováčová

                                                                                                                        riaditeľka školy

          • Reštaurácia u šiestakov a ôsmakov 🍔🍕🍨

          • V šiestom a ôsmom ročníku sme si dialógy z reštaurácie precvičovali v našej učebni angličtiny, ktorá sa stala našou reštauráciou na jeden deň. Po dohode žiaci priniesli potraviny a spoločne sme vytvorili menu. Žiaci si vyskúšali rolu zákazníka aj čašníka. Na takúto chutnú hodinu budeme ešte dlho spomínať. :)

          • Obal na knihu - projektové vyučovanie

          • Marec - mesiac knihy nám priniesol zaujímavé aktivity v podobe projektového vyučovania. Žiaci 4. ročníkov sa úloh zhostili naozaj aktívne. Pani Zajková - hosť a zároveň maminka žiačky 4. ročníka v úvode predstavila svoju tvorbu a ukázala základné stehy šitia. Deti si postupne navrhli a vystrihli aplikácie na svoj obal, preverili si svoj zrak pri navliekaní nite do ihly a postupne si prišili aplikáce a ozdobné gombíky. Nakoniec s pomocou p. Zajkovej "naštartovali" šijací stroj a za zvuku takejto pracovnej pesničky vznikali obaly na ich obľúbené knihy. Ostatní žiaci si zatiaľ čítali zo svojich kníh, alebo sa zahrali na spravodajstvo, či reportérov a písali príspevky k projektovému vyučovaniu. Veď posúďte sami, ako to cítili deti

            Ďakujeme p. Zajkovej za sponzorský materiál na šitie, ochotu a svoj obetovaný čas, ktorý je v dnešnej dobe tak vzácny

          • Exkurzia v planetáriu

          • Žiaci 4. ročníka sa v piatok 8. marca vybrali na návštevu do krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Zopakovali a rozšírili si svoje vedomosti o slnečnej sústave. Prostredníctvom videofilmu a odbornej prednášky sa dozvedeli viac informácií o našej Zemi. Aj keď nebolo priaznivé počasie na pozorovanie, videli reálne zábery Slnka a dostali odpovede na všetky zvedavé otázky. Zaujímavú exkurziu ukončili nákupom suvenírov.

          • Oznam

          • Z dôvodu vzdelávania zamestnancov bude dňa 14.3.2024 ŠKD v prevádzke do 13,30 hod.

          • Informácie o Testovaní 9-2024

          • Testovanie 9 je určené žiakom 9. ročníka ZŠ v SR s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským, vrátane žiakov so zdravotným znevýhodnením (okrem žiakov s mentálnym postihnutím).

            Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ pod názvom Testovanie 9-2024 sa uskutoční 20. marca 2024 (streda) z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

            Náhradný termín testovania 9-2024 sa uskutoční 4. apríla 2024.

            Cieľom testovania je získať prehľad o výkonoch žiakov na výstupe zo stupňa ISCED 2, porovnať ich výkon v testoch a poskytovať školám spätnú väzbu a kompletnejší prehľad o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania. Výsledok žiaka slúži ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy.

            Za prípravu a metodické riadenie priebehu testovania zodpovedá Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania.

            Viac informácií o Testovaní 9 :

            https://www2.nucem.sk/.../narodne-merania/testovanie-9

            http://www2.nucem.sk/.../T9_2024_specifikacia%20testu_MAT...

            http://www2.nucem.sk/.../T9_2024_specifikacia%20testu...