• Rovesnícke vyučovanie v siedmom ročníku

          • Žiaci triedy 7.A na hodine biológie spracovali tému vitamíny do pekných projektov. Pri ich prezentácii spontánne dostali nápad, svoje získané vedomosti o vitamínoch odprezentovať  ich rovesníkom v triede 7.B. A tak si v jeden piatkový deň Nelka a Paulínka  vyskúšali byť „pani učiteľkami“ a takto opísali 45 minút strávených  so svojimi rovesníkmi : „Boli sme v triede 7.B, kde sme prezentovali tému vitamíny. Najprv sme im podali informácie a potom sme im pripravili krátky kvíz – kde sa rozdelili žiaci do skupín. Rozdali sme im tabuľky s možnosťami A, B, C, D. Postupne sme im dávali otázky, ktoré sa týkali vitamínov a oni na ne odpovedali pomocou tabuliek. My sme zapisovali ich odpovede na tabuľu a vždy sme aj vyhodnotili správnosť odpovede. Všetci sa snažili, no víťazom bola skupina, kde boli Lucia, Silvia, Denisa a Sabína.“

          • 👌👌Lepšia ako kupovaná...

          • Deti v ŠKD sa s p. vychovávateľkou Radkou vybrali  do školskej kuchynky uvariť niečo špeciálne – domácu plastelínu. I keď táto špecialita nie je určená na jedenie, pozostávala iba z jedlých surovín. Ako deti pridávali do hrnca suroviny a  usilovne miešali, neveriacky krútili hlavami, či z  hmoty, ktorú mali v hrnci sa určite vytvorí plastelína. Chcelo to dávku trpezlivosti a po dlhšom zahrievaní domáca plastelína bola na svete.

             Po vychladnutí sa deti s veľkou radosťou pustili do miagania a veľmi si to užívali.

          • Testovanie 9 2023

          •  

                 V stredu 22. 3. 2023 sa uskutoční Testovanie 9 2023 žiakov 9. ročníka z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry.

                 Cieľom testovania je porovnať výkony žiakov v testovaných predmetoch a na základe výsledkov žiakov poskytnúť spätnú väzbu školám o ich úrovni v porovnaní s ostatnými školami na Slovensku. V zmysle školského zákona v platnom znení prijímajú stredné školy žiakov na štúdium aj na základe výsledkov externého testovania.

                 Začiatok testovania je o 8:00 hod., koniec testovania je o 11:50 hod. (intaktní žiaci), o 12:20 hod. (žiaci so ZZ zaradení do I. skupiny).

                 Testy:

            • matematika – 90 min. – intaktní žiaci / 105 min. – žiaci so ZZ I. sk.

             (30 úloh – 15 otvorených úloh s krátkou číselnou odpoveďou, 15 uzavretých úloh s výberom jednej odpovede zo 4 možností);

            • slovenský jazyk a literatúra – 70 min. – intaktní žiaci / 85 min. – žiaci so ZZ I. sk.  (30 úloh – 20 uzavretých úloh s výberom odpovede zo 4 možností, 10 otvorených úloh s tvorbou krátkej odpovede).

                Pomôcky: modré pero (treba mať aj rezervné), na matematike papiere na pomocné výpočty (pripraví škola), kalkulačka, rysovacie potreby.

            Ďalšie informácie sú dostupné na: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

             

          • Učiaci sa kolektív 💻📚

          • Pedagógovia prázdninový čas svojich žiakov využili na vlastné sebavzdelávanie a spoločne absolvovali 1. časť aktualizačného vzdelávania, ktoré bolo zamerané na rozvoj digitálnej gramotnosti, digitálnej bezpečnosti a príprave učebného materiálu cez edukačný portál. Výbornými lektorkami boli tentokrát kolegyne Peťka a Tánička, ktoré pripravili pre učiacich sa kolegov zaujímavý obsah vzdelávania, vytvorili príjemnú pracovnú atmosféru a úlohu lektoriek zvládli na výbornú .

          • SLOVENČINE NA STOPE 🔎

          • Slovenčine na stope, boli naši siedmaci, ktorí sa v rámci tematického vyučovania pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka pustili do pátrania po tom, ako to všetko bolo, kým sme my, Slováci dostali vzácny dar v podobe nášho spisovného materinského jazyka. Pri tomto bádateľskom pátraní sa ocitli na Veľkej Morave v prítomnosti Cyrila a Metoda, vyskúšali si písať prvým písmom Slovanov - hlaholikou, pri tvorbe spoločného informačného plagátu sa bližšie spoznali s Antonom Bernolákom a Ľudovítom Štúrom, zahrali sa na štúrovských tlmočníkov, hľadali v našej pestrej slovenčine slová, ktoré pre nich najkrajšie znejú a sú pre nich výnimočné nielen zvukom, ale aj obsahom. Dali na pravú mieru otázku okolo zavedenia ypsilonu, otvárali slovné trezory a stihli poslať Ľudovítovi Štúrovi svoje originálne vyznania, prečo majú radi svoj materinský jazyk. Všetky informácie, ku ktorým sa dostali, ktoré vytriedili a ktoré spracovali budú teraz ešte ukladať do vlastnej poznámkovej interaktívnej knihy - lapbooku, ktorá bude určite rovnako tvorivá a originálna, ako naši šikovní siedmaci.