• Záujem o antigénové testy v šk. roku 2022/2023

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR“)  sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.

            MŠVVaŠ SR plánuje zabezpečiť distribúciu antigénových samotestov na bezpečný návrat do škôl v školskom roku 2022/2023 na konci školského roka 2021/2022, aby rodičia dostali antigénové samotesty ešte pred letnými prázdninami.

            Z tohto dôvodu  zisťujeme záujem rodičov o antigénové samotesty na domáce použitie pre žiakov našej základnej školy, ktoré budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.

            Vopred zdôrazňujeme, že rodičia, ktorí požiadajú o antigénové samotesty, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie antigénového samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ.

            Záujem o testy bude naša škola zisťovať cez dotazník Edupage do 3.6.2022.

          • "Ako sme sa popasovali s Tabakovými zlobrami  a tabakovými neduhmi..."

          • 31.5. si svet pripomína "Svetový deň bez tabaku ". My sme prostredníctvom rovesníckeho vyučovania upriamovali pozornosť našich žiakov na zdravý životný štýl bez tabaku a pripomenuli si i heslo tohtoročného dňa v roku 2022: "Tabak: hrozba pre naše životné prostredie.“

            Naši šikovní deviataci zavítali do nižších ročníkov a pripomenuli prostredníctvom aktivít nepriaznivé účinky tabaku na organizmus človeka i na životné prostredie. Na 1.stupni vytvorili triednych "Tabakových zlobrov" - s nežiadúcimi účinkami tabaku na človeka a na 2.stupni sa popasovali s tabakovými neduhmi prostredníctvom zaujímavého kvízu.

            Ďakujeme našim deviatakom za ich menežérske zručnosti.

          • Dažďové jazierko

          • O tom, že aj fyzikálne veličiny sa dajú učiť zaujímavo, sa presvedčili naši šiestaci, ktorí na hodinách fyziky v rámci projektového vyučovania prepojili teóriu s praxou a pozreli sa na všetky fyzikálne veličiny, ktoré sa dajú zmerať a vypočítať, priamo v našej školskej záhrade. Zaujímavým objektom všetkých šiestackých meraní sa stalo dažďové jazierko. A tak sa meralo a počítalo jedna radosť! Šikovní šiestaci pracovali v skupinách, riešili reálne modelové situácie, napr. koľko by našu školu stálo, keby sme jazierko naplnili pitnou vodou. Svoje zistenia spracovali do zaujímavých a originálnych projektov a veľmi pekných makiet nášho školského jazierka. Nepochybujeme o tom, že fyzika v teréne sa žiakom veľmi páčila.

          • Zelený deň II. st.

          • Žiaci druhého stupňa oslávili deň Zeme projektovým vyučovaním s názvom Zelený deň. Hneď ráno vyčistili od odpadkov prírodu v dedine a okolí školy.

            Potom si na stanovištiach v areáli školy vyskúšali tipnúť či zistiť ako dlho sa v prírode rozkladá odhodená sklenená fľaša, žuvačka, plast a iné veci, spoznávali  stopy zvierat, záhady kompostovania, naučili  sa, že jednou z možností recyklácie textilu je upliesť hračku pre psíka. Hračky, ktoré uplietli, odnesú ako darček šiestaci do hlinického útulku pre psíkov.

            Veľký úspech malo stanovište so zvieratkami, ktoré si priniesli šiestaci, pretože okrem iného sa učili v biológii v tomto školskom roku aj o domácich miláčikoch.

            A na inom stanovišti si aj zasúťažili ako žabky a kačky v rámci posilňovacích cvičení.

            Vyskúšali  si sadiť rastlinky a čistiť záhony od buriny. Rastlinky, ktoré  si zasadili do kvetináča už majú  vo svojich triedach.

            Vytvorili  pekné informačné letáky o rastlinkách  a bylinkách, ktoré si už čoskoro budeme môcť pozrieť a prečítať na informačných paneloch pri jazierku a pri bylinkovej záhradke.

            Pri jazierku vytvorili z prírodnín ako šišky, vetvičky, kamienky, kvety, mach a iné, krásne obrázky. 

            A nakoniec boli žiaci básnikmi. Všetky básne o prírode sú na našom básničkovom strome na dolnej chodbe.

            Všetci boli skvelí a veľká vďaka patrí deviatakom, ktorí sa bravúrne zhostili úlohy vedúcich jednotlivých stanovíšť.

          • Zelený deň I. stupeň

          • Žiaci 1.stupňa majú opäť za sebou nádherný deň plný zážitkov a výborne zvládnutých vedomostných, praktických, ale i kreatívnych úloh. Deti spoznávali živočíchy, prostredníctvom didaktických hier triedili odpad, kreslili na chodník, sadili okrasné kvetiny i zeleninu, absolvovali zvukové hádanky a tvorili odkazy pre ďalšie generácie na zachovanie našej planéty .

          • Krajské kolo v bedmintone

          • Chlapci si 25. 5. mali možnosť zmerať svoje bedmintonové sily so súpermi v krajskom kole, ktoré sa konalo vo Zvolene. V jednom zápase sa dokonca stretli aj s majstrom Slovenska. V zápase o tretie miesto podľahli Banskej Bystrici 2:1, a tak im zostalo konečné 4. miesto. Peťovi Perháčovi, Jakubovi Šlosiarikovi a Stankovi Mikulášovi ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

          • Májové srdcovky

          • Májové srdcovky, naše šikovné deti a ich vystúpenia venované všetkým maminkám, ockom a všetkým, ktorí sa rozhodli stráviť minulú májovú nedeľu v spoločnosti detí z našej ZŠ. Ďakujeme, že ste dnes boli s nami a hlasným potleskom odmenili všetkých, ktorí pre VÁS tento program s láskou a vďačnosťou pripravili.

            https://youtu.be/eV48isO6yNg

          • BEDMINTONISTI NA STUPNI VÍŤAZOV

          • V piatok 20.5. sa na pôde našej školy konalo okresné kolo v bedmintone žiakov a žiačok. Chlapcom sa darilo výborne a osadili zlatú priečku, čo im zabezpečilo postup do krajského kola, ktoré na chalanov čaká už budúci týždeň vo Zvolene. Dievčatám tentokrát zostala nepopulárna medaila, čo však vôbec nevadí. Obidvom družstvám ďakujeme za peknú reprezentáciu školy .

          • FLORBALISTKÁM A FLORBALISTOM SA DARILO

          • Florbalový turnaj žiakov a žiačok sa konal na 4. ZŠ v Žiari nad Hronom. Žiačky sa stretli v skupine, kde bolo 5 tímov, hrali každý s každým, kde naše žiačky vyhrali zo 4 zápasov 3 a jeden zápas remizovali. Po sčítaní bodov žiačky vyhrali skupinu a tým pádom postúpili do krajského kola.

            Tohto turnaja sa zúčastnili aj naši chlapci. Na turnaj prišlo 7 základných škôl. Naši žiaci hrali v skupine A, kde sa stretli s 3 ZŠ školami, kde vyhrali všetky zápasy. Po troch výhrach v skupine sa dostali do finále, kde vyhrali aj finálový zápas nad Gymnáziom M. R. Štefánika zo Žiaru.

            Postúpili sme v oboch kategóriách. Šikovným florbalistkám a florbalistom gratulujeme a držíme palce v krajskom kole.

          • Oznam

          • Oznamujeme Vám, že dňa 18. mája 2022 bude rozhodnutím riaditeľky Základnej školy, Školská 482, Hliník nad  Hronom udelené žiakom 6. - 9. ročníka riaditeľské voľno z organizačných dôvodov – Testovanie 5.

            Riaditeľské voľno sa poskytuje v súlade s § 150 ods. zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

          • Deň matiek v 1. ročníku

          • Žiaci prvého ročníka si vo štvrtok pripomenuli Deň matiek tematickým vyučovaním. Žiaci počas tohto dňa riešili rôzne úlohy: ozdobovali voňavé koláčiky písmenami, pomáhali mamičke pri pečení a vešaní oblečenia. Následne pre mamičku prepísali básničku a vypočítali pár príkladov. Nakoniec pre mamičku vyrobili darčeky v podobe srdiečka.

             

          • ZÁŽITKOVÉ VYUČOVANIE NA 1. STUPNI

          • 9. a 10. 5. 22 k nám opäť prišla pani Janka Ľubušká, ktorá hravými činnosťami, príjemným a milým vystupovaním upútala a zaujala našich žiakov a naučila ich všeličo zaujímavé o včielkach. Starší žiaci si zopakovali:  stavbu tela včely, počet očí, tykadiel, krídel, nôh...ako správne odstrániť žihadlo z tela...prečo sú včely užitočné. Nákupom výrobkov z medu a peľu si precvičili aj finančnú gramotnosť.                                        

             ĎAKUJEME!!!

          • STAVANIE MÁJA...

          • Krásne vyzdobený MÁJ už zdobí dvor našej školy.

            V rámci regionálne výchovy sme si so šiestakmi pripomenuli ďalšiu krásnu tradíciu našich predkov. Postavili sme máj - zásluhou šikovných mládencov - dievčatá zaspievali i zatancovali a pripomenuli si význam tohto stromu ako symbolu zdravia a vitality pre všetky ženy i dievčatá a zároveň ako výraz úcty a lásky k dievčaťu...ej, veru bolo veselo

          • Bajkeri naštartovali svoje bicykle...

          • Po dlhej zime sme opäť rozbehli cyklistický krúžok. Síce v menšom počte než zvyčajne, ale zážitkov nebolo málo. Nabudúce sa k nám pridajú určite aj ďalší.