• SIEDMACI ODKRÝVALI BOJNICKÉ TAJOMSTVÁ

          • Bojnické tajomstvá sa vybrali na svojom koncoročnom výlete odkrývať siedmaci. Svoj postreh, schopnosť spolupracovať a robiť tímové rozhodnutia, pozorovacie schopnosti a logické myslenie si vyskúšali v únikových hrách tzv. escape rooms Alchymista, Salónik a vo vonkajšej hre Bojnická veštica. Počasie síce bolo na plavky, ktoré tentokrát nemali 😀, ale spokojnosť bola veľká aj bez nich. Vyskúšali si niečo úplne nové a páčilo sa im, čo bolo najdôležitejšie. Na hodinku sa ešte ocitli v Múzeu praveku, kde sa o tomto období dozvedeli to, čo v učebniciach nenašli a zážitkovou formou sa do tohto obdobia mohli aspoň na chvíľu preniesť. Po dvoch rokoch si deti výlet naozaj užili a po celoročnej snahe aj zaslúžili 👍.

          • NOC V ŠKOLE ...

          •  sa rozhodli vyskúšať niektorí žiaci z 1. A, 1. B, 2. A a 3. A. Triedy sa premenili na herne a nocľahárne. O program bolo postarané: hry, súťaž – hľadanie geometrických tvarov na čas, prehliadka školy, večera – pizza, nočná vychádzka s baterkami, rozbaľovanie spacákov, čítanie a pozeranie rozprávky na dobrú noc. Plno dobrôt, plno zážitkov, smiechu, detského pišťania, behania, hľadania svojich vecí, proste kto to nezažil, nevie.

             

          • Pamätná izba A. Kmeťa

          • Žiaci 3.B triedy boli na exkurzii v Pamätnej izbe A. Kmeťa v Bzenici. Na vlastivede sa učili o osobnostiach našich obcí a preto chceli vedieť čo najviac o A. Kmeťovi. Podarilo sa im to, pretože pani Anička, žijúca príbuzná A. Kmeťa deťom krásne a zaujímavo porozprávala o ňom. Spríjemnila prehliadku a rozprávanie o jeho živote spevom piesní vo viacerých jazykoch a nárečiach. Rozprávala im o zbierkach, ktoré sú vystavené v múzeách Martine a Bratislave. Zaviedla žiakov ku rodnému domu A. Kmeťa a motivovala ich svojim prísľubom, že sa v septembri stretnú a spolu navštívia  kúpalisko a Kamenné more, kde im porozpráva viac o živote A. Kmeťa. Deti sa veľmi tešili a do školy prišli plné príjemných zážitkov.  Za žiakov 3.B triedy pani Aničke ĎAKUJEME .

          • VÝLET PRVÁČIKOV NA RANČ ZLATÝ VRCH

          • Pekne „po vlastných“ sme sa dostali k vytúženým koníkom. Teta Lenka a naša Zdenka s ostatnými dievčatami nám porozprávali a poukazovali veľa zaujímavých vecí týkajúcich sa práce s koníkmi na ranči. Veľkou odmenou pre väčšinu z nás bola jazda na koni. Bolo tam SUPER!  

          • Čo šepká les

          • Žiaci šiesteho ročníka – Linda Longauerová,  Jakub Urban a  Denis Kicko  sa zúčastnili 21.6. 2022 10. ročníka súťaže Čo šepká les v krásnom prostredí Svätého Antona.  Súťažili v disciplínach ako poznávanie plemien poľovníckych psov, zvierat, vtákov, plazov, stromov, listov a plodov. Určovali stopy a zvuky zvierat. Sadili stromčeky a zhotovovali vtáčiu búdku. Síce sa žiaci v súťaži neumiestnili na popredných priečkach, ale už samotná účasť na perfektne zorganizovanej súťaži v krásnom prostredí s vynikajúcim gulášom, ktorý uvarili poľovníci, bola pre nich odmenou za vynaložené úsilie a niekoľkotýždňovú prípravu.

          • Návšteva útulku

          • Šiestaci  navštívili psí útulok v Hliníku nad Hronom. Psíkov potešili nielen prechádzkou a vyvenčením, ale im aj priniesli a odovzdali pletené hračky z recyklovaného materiálu – tričiek, ktoré uplietli žiaci druhého stupňa našej školy počas Zeleného dňa v máji. 

          • Výlet v Žarnovici

          • Žiaci 3.B spolu s p. učiteľkou sa tento rok vybrali na školský výlet do LZ  v Žarnovici. Lesní pedagógovia ich milo privítali. Pripravili pre nich zaujímavé aktivity a pekné darčeky. Žiaci počúvali zvuky zvierat a hádali čo je to. Dozvedeli sa o  spôsobe ich  života, spájali a priraďovali obrázky živočíchov, riešili hádanky. Chytali ryby, stopovali a hľadali v záhrade  zvieratá a vtáky. Získali veľa nových vedomostí o prírode.

            Po ukončení aktivít  sa rozlúčili a prešli  do mesta, kde  sa zastavili na pizzu a zmrzlinu. Na tento pekný deň budú vždy spomínať s radosťou.

          • Bez školskej tašky...

          • Záver týždňa sme si spestrili milou akciou pod názvom ,,NO BACKPACK DAY,“ čiže ,,Dňom bez školskej tašky.“ Úlohou nás všetkých bolo vykročiť zo zaužívanej rutiny a svoju školskú tašku nahradiť niečím netradičným a zároveň praktickým. Žiaci opäť nešetrili svojou vynaliezavosťou, humorom a tvorivosťou, čím sa postarali o perfektnú atmosféru a úprimný smiech. Veď posúďte sami! 😊

          • Spotreba elektrickej energie – Koľko čo žerie

          • Deviataci  na hodinách fyziky vyhľadávali na internete elektrický príkon rôznych spotrebičov. Získané údaje využili pri výpočte spotreby elektrickej energie za rôzne časové obdobie: 2 hodiny denne, mesiac a rok. V ďalšom kroku museli zistiť, aká je cena elektrickej energie za 1kWh a následne vypočítať výslednú sumu za používanie vybraných elektrospotrebičov. Nakoniec všetky získané a vypočítané údaje spracovali do zaujímavých projektov.

          • Rýchlo a zbesilo na fyzike

          • Naši ôsmaci sa rozhodli na projektovom vyučovaní porovnať svoje rýchlosti pri zdolávaní zákutí školského areálu. Či sú rýchlejší na kolobežke, bicykli, pri behu, chôdzi. Museli zmerať ďalšie fyzikálne veličiny: čas, dráhu, následne všetky údaje spracovať a rýchlosť vypočítať.

          • Výlet do Banskej Štiavnice

          • 16. júna sa žiaci 4. ročníka a 3. A vybrali na školský výlet do Banskej Štiavnice. Najprv navštívili tvorivé dielne Terra Permonia, kde si žiaci mohli vyskúšať prácu s rôznymi technickými zariadeniami, píliť, orezávať, farbiť, rezať, ohýbať, vŕtať a používať rôzne materiály. Súčasťou bola Fosforovňa, kde sa pohrali so svojimi tieňmi. Potom sa presunuli na prehliadku Kaštieľa v Sv. Antone. Žiaci strávili nezabudnuteľný deň a odniesli si domov nielen veľa vlastnoručne vyrobených výrobkov, ale aj veľa zážitkov.

          • SÚŤAŽ ADOPTUJ KRAVIČKU V 1.B

          • Musíme sa pochváliť tým, že sme v tejto súťaži získali spomedzi všetkých kolektívov ZŠ, ktoré sa zapojili,  3. miesto! Našu výhru – koberec do triedy -  nám poskytli Slovenský mliekarenský zväz a Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka. ĎAKUJEME!!!  Každý mesiac nás čakali súťažné otázky a tvorivá úloha.   

            A tu je niekoľko nami vypracovaných úloh pre našu kravičku Malinu:

          • Motýlia záhrada

          • Na začiatku krásnych zážitkov (19. 5.) k nám - do 2. A a do 2. B, dorazila malá krabička s plastovým pohárom, v ktorom sa pohybovalo 5 húseníc motýľa - Babôčky bodliakovej. Denne sme ich pozorovali ako rastú a o niekoľko dní sa zakuklili. O týždeň z kukiel vyliezli krásne motýle, o ktoré sme sa starali. Spolužitie s motýľmi sme zavŕšili blokovým vyučovaním. Žiaci sa naučili vymenovať všetky časti tela motýľa. Pracovali s neznámym textom, v ktorom mali vyhľadať informácie o živote motýľa a počítali motýlie príklady. Vytvorili krásne plagáty, úspešne prešli bludiskom, zahrali si pexeso a sudoku. Veľmi ich potešilo, keď si dokázali vyrobiť vlastnú motýliu knihu. Najväčším zážitkom však bolo vypúšťanie motýľov do voľnej prírody, na školskom dvore. Takýmto nezvyčajným a zábavným spôsobom si žiaci rýchlejšie a zaujímavejšie osvojili učivo a odniesli si veľa zaujímavých dojmov, postrehov a zážitkov.

          • Výlet detí z ŠKD - Za výrobou Atkáryho krumplí.

          • Čo sú to tie krumple? Ako sa vyrábajú? Aká je to tá tajná ingrediencia, ktorá sa pridáva do krumplí? Pre odpovede na tieto zvedavé otázky sme si išli priamo do výroby kremnickej cukrovinky. Privítal nás pán Martin s dlhými bajúzami a podozrivo sa podobal na pána Alojza Atkáryho, ktorý kremnické krumple po prvýkrát predstavil v roku 1911. Kým sme sledovali výrobu, začali sa ozývať maškrtné chuťové poháriky. Po vypočutí  zaujímavých informácii a nakuknutí do výroby sme sa presunuli o poschodie nižšie, kde sme si cukrovinku mali možnosť kúpiť a ochutnať. Vrava detí na okamih utíchla  a bolo počuť iba slastné  "mňaaaam".

            Od cukroviniek sme sa presunuli do Knižnice Jána Kollára, kde na nás už netrpezlivo čakala pani knihovníčka Evka. Pútavo nám porozprávala o knižnici, vypočuli sme si niekoľko úryvkov z rozprávkovej knihy, popozerali sme si celé oddelenie pre deti a z knižnice sme sa presunuli do predajne s kremnickými medovníkmi a ku zmrzline. Čas tak rýchlo ubehol, že sme sa ani nenazdali a museli sa pobrať domov. Bol to skvelý výlet. 

          • Architekti na hodinách TECHNIKY

          • Na hodinách techniky sa šiestaci, siedmaci a ôsmaci zahrali na návrhárov kartónových budov. Priniesli si potrebný materiál, merali, rysovali, rezali, strihali a tvorivo pracovali na svojich návrhoch. Nakoniec doladili pár detailov a originálne diela boli na svete.

            Autor: Natália Jánošová (7.r)

          • Babôčka Bodliaková v 1. A

          • Témou ďalšieho blokového vyučovania v 1. A bol Životný cyklus motýľa.

            Žiaci v skupinách riešili rôzne úlohy z predmetov SJL, MAT, PVO a VYV. Najprv si prečítali krátky text o živote motýľa, pokračovali vyrábaním plagátu a nakoniec vyriešili zopár príkladov.

            Žiaci počas celého dňa mohli pozorovať ako sa z kukly liahnu motýle, ktoré nám momentálne spríjemňujú vyučovanie. Po určitom čase motýle spoločne vypustíme do voľnej prírody.  

          • Múzeum SNP Banská Bystrica (exkurzia)

          • Deviataci 7. júna mali možnosť v rámci školského projektu (dejepis) navštíviť Múzeum SNP v Banskej Bystrici, kde okrem prehliadky exponátov si vypočuli pútavé rozprávanie mladého sprievodcu o príčinách, dôsledkoch a životných osudoch ľudí počas holokaustu. V areáli parku si prehliadli skanzen ťažkej bojovej techniky počas SNP (Slovenského národného povstania). Ďakujeme za super zážitkové učenie.

          • MDD

          • MDD mali tento rok v réžii naši rodičia. Okrem sladkých balíčkov nám pripravili skvelý športovo-zábavný deň plný zaujímavých stanovíšť, na ktorých mohli triedy dokonale prejaviť svojho tímového ducha, dosýtosti sa nasmiať a zabaviť. O hudbu sa postaral ôsmak Michal so svojím tímom a nielen mladších, ale aj starších spolužiakov roztancovali naši ôsmaci.

            Výborná atmosféra a spokojnosť tých, pre ktorých bol tento deň pripravený nech je odmenou a poďakovaním pre všetkých rodičov, ktorí sa na príprave tohto skvelého dňa podieľali. ĎAKUJEME!

            posielam takmer 7 minútový koncentrát radosti :-)

            https://youtu.be/Irk-ZODEDmg

          • Moje pokusy

          • V záverečnej prezentácii v odbornej učebni si žiaci 6. A overili svoje nadobudnuté vedomosti z fyziky - tematický celok: Správanie sa telies v kvapalinách a plynoch v pokusoch, ktoré si samy pripravili, odprezentovali pred spolužiakmi, vysvetlili zákonitosti. V domácom projekte Moje pokusy si zhrnuli teoretické vedomosti a výsledky svojich overovacích pokusov z predchádzajúcich vyučovacích hodín z tematického celku hustota, hmotnosť, objem. Akí sú šikovní, posúdite podľa priložených fotografií....

          • Svetový deň mlieka 🥛alebo Deň v bielom

          • Svetový deň mlieka si naši žiaci z 2. A pripomenuli bielou garderóbou a rôznymi aktivitami, ktoré boli tematicky zamerané. Na slovenskom jazyku mali k dispozícii súvislý text zameraný na čítanie s porozumením, na matematike pracovali s nesúvislým textom. Samozrejme sme sa nezabudli postarať o našu triednu kravičku "Činčabalku", keďže i naša trieda je zapojená do celoslovenského projektu "Adoptuj kravičku". Žiaci sa dozvedeli, čo všetko sa dá vyrobiť z mlieka a aké je zdravé. To už pracovali v skupinách a tvorili naozaj veľmi pekné projekty. Tematický "Deň v bielom" sme ukončili malou ochutnávkou, dobrou náladou a zasa o niečo múdrejší.