• Tréneri v škole - hlasujte za našu školu

          • Prosíme o podporu v SÚŤAŽI o dvojhodinovku telesnej a športovej výchovy so športovou osobnosťou a profesionálnymi trénermi.

            V každom kraji vyhráva PRÁVE JEDNA ŠKOLA. My práve bojujeme o prvé miesto.

            Ako môžeme vyhrať? Hlasujte  za našu školu v tomto formulári https://bit.ly/sutazSVKosobnost2023 a po odoslaní hlasu si môžete pozrieť, aký je aktuálny stav. Škola s najväčším počtom hlasov v kraji vyhráva.

            POZOR! Súťaž prebieha do 1.6.2023.

            Podporte našu školu a umožnite našim žiakom  zažiť jedinečný pohybový zážitok.

            Ďakujeme!

            Základná škola, Školská 482, Hliník nad Hronom

          • Výlet do Bojníc🦁🐯🦝🐻

          • Naši prváci prežili pekný deň v Bojniciach. Veľmi sa naň tešili a počítali dni, kedy už príde. Vytúžený deň nastal a deti sa ocitli v  ZOO v Bojniciach. Naučili sa veľa nového o zvieratkách. Medvede, slony a majestátny lev  ich zaujali a dozvedeli sa veľa o ich živote v ZOO. Veľmi sa im páčili rybičky a vytúžený deň im rýchlo ubiehol. Odchádzajúc zo ZOO si kúpili zmrzlinu, darčeky a odfotili sa pod Lipou kráľa Mateja. Cestou  domov si v autobuse rozprávali zážitky a ich tváričky žiarili šťastím.

          • Na kamienku maľované…🎨🖍🖌🖌

          • Deti z ŠKD si popoludní nazbierali zopár vhodných kamienkov. Ukryli sa pred slnkom v tieni altánku a s veľkou radosťou sa pustili do tvorenia. V detských rukách sa obyčajné kamienky pretvárali na krásne farebné vytvory. 

          • Deň mlieka v 2. ročníku

          • Žiaci druhého ročníka si v stredu pripomenuli Deň mlieka tematickým vyučovaním. Žiaci počas tohto dňa riešili rôzne úlohy: zažili hodinu čítania s kravičkou Eličkou, zopakovali si rozdelenie hlások a vyriešili zopár príkladov a nakoniec si svoje získané vedomosti otestovali v kvíze. Nakoniec si pri kreslení kravičky Eličky spríjemnili chvíle pitím zdravého mlieka.

          • 🎀REGIONÁLNE PEXESO 🎀

          • Na májovom stretnutí Združenia pedagógov zo škôl s regionálnou výchovou v Liptovských Sliačoch sme hrdo odprezentovali nielen našu školu, ale aj predmet regionálnu výchovu. Na tomto milom stretnutí sme zažili vystúpenia detských folklórnych suborov, videli výrobky s regionálnou tématikou, no mali sme priestor aj na výmenu skúseností, na množstvo zaujímavých stretnutí a zbieranie inšpirácií, ako prvky regionálneho bohatstva odovzdávať a uchovávať pre ďalšie generácie, ktoré prídu po nás. Výnimočnosť podujatia a patričná hrdosť prezentovať svoj región podčiarkovala aj možnosť mať na sebe originálny, a tak vzácny slovenský kroj svojho regiónu. Úlohy hostesiek sa vyborne zhostili Lucka Bindasová zo 7.B a Natália Janošová z 8.ročníka.

          • Zelený deň na 2. stupni

          • Hmlisté ráno neveštilo nič dobré, no neskôr sa na nás slniečko usmialo a mohli sme osláviť Deň Zeme aj na druhom stupni. Pripomenuli sme si, čim všetkým by sme našej planéte mohli pomôcť a potom sme odhodlane vyrazili do ulíc a blízkeho okolia. Našou úlohou bolo vyzbierať odpadky a zároveň zhromaždiť materiál na výrobu prírodnej mandaly 🌸 🌳.

            Desiatou sme si doplnili energiu a vybrali sme sa na stanovištia, kde nás už čakali deviataci. Zasadili sme si triednu bylinku "nádchovník", upcyklovali staré tričko 👕a vyrobili z neho tašku. "Mozgové závity" sa zahriali pri pantomíme a vysvetľovaní ekologických pojmov, bystré oči boli potrebné pri hľadaní ekotipov. Odmenou nám bol školský swap hračiek a kníh. Najvyhľadávanejšou atrakciou sa stalo stanovište šiestakov s domácimi miláčikmi, kde sme privítali aj prvostupniarov. Popri fandeni našim hokejistom sme vyrobili z prírodnín  triedne mandaly a naplno tým ukázali našu kreativitu.

            Počas dňa sme sa zúčastnili aktivity Čítajme si 2023 - 14. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu.

            Celým dňom nás sprevádzali deviataci, za čo im patrí veľká pochvala.

            Bol to deň plný zábavy, smiechu, uvedomili sme si, že príroda je pre nás veľmi dôležitá a naučili sme sa ako z nej nielen brať ale aj jej dávať. Pretože každý môže prispieť svojou troškou, aby bol svet krajší :)

          • Ď❤A❤K❤U❤J💖E❤M❤E

          • 💕všetkým Vám, ktorí ste prišli na naše tohtoročné MÁJOVÉ SRDCOVKY 2023

            ( bolo Vás neúrekom, čo nás veľmi teší 🤗)

            💕za hlasný potlesk pre NAŠE - VAŠE skvelé a šikovné deťúrence,

            💕za všetky pochvaly a uznania, veľmi si to vážime.💕

             

            Talent, radosť, odvaha detí na jednej strane a pocit zodpovednosti a snahy detí, aby tí, ktorí sedeli v hľadisku - mamka, ocko, starí rodičia, ujovia či tety boli na nich hrdí... Oboje išli v nedeľu "ruka v ruke" a my sme na všetky deti rovnako hrdí❤, ako ich rodičia...

             

            Do tejto ( zatiaľ najväčšej skupiny účinkujúcich detí - 120👩🏿‍🤝‍👩🏼👩🏻‍🤝‍🧑🏽👩🏻‍🤝‍🧑🏾 ) patria aj tí, ktorí sa zhostili moderátorskej úlohy🎤 - siedmaci Nikol Švecová Martin Čakloš, aj tí, ktorých nebolo vidno - náš školský DJ Michal Filip, jeho asistenti Alex a Adam a kameru📹 mal "pod palcom" siedmak Jakub Valachy.

             

            "Čo vedia urobiť deti, nechajme urobiť deti!"💕

            A tie NAŠE - VAŠE naozaj vedia... !💕

          • 🌿Máj, máj, máj, zelený...🌿

          •  Priedomie našej školy sa pýši aj tento rok postaveným krásnym vyzdobeným májom🌳. Naši švárni a silní šiestaci cez RGV ho postavili a švárne šiestačky mu vyrobili venček a vyzdobili ho stuhami. Túto tradíciu sme potvrdili spevom i tancom, ako sa patrí. Veríme, tak ako naši predkovia, že sme jar privolali a našu školu pred zlými duchmi a chorobami ochránili🙂.    

          • Zelený deň 1.stupeň 🌲🌳🍀

          • Po chladných a upršaných dňoch sme využili krajšie počasie a užili sme si s kamarátmi z 1.stupňa Zelený deň. Ráno sme vyrazili do prírody a snažili sme sa okolitú prírodu vnímať všetkými zmyslami - ovoniavali sme kvety🌸, počúvali spev vtákov, objímali stromy🌳.

            Desiatou sme doplnili energiu a vybrali sme sa na stanovištia, kde nás už čakali deviataci. Zasadili sme si triednu bylinku, zrecyklovali staré tričko 👕a vyrobili z neho tašku. "Mozgové závity" sa zahriali pri hádankách, bystré oči boli potrebné pri hľadaní ekotipov a spoznávali sme aj stromy podľa kôry.

            Odmenou nám bol školský swap hračiek a kníh.

            Bodkou na záver bola výroba triednych mandál z prírodnín, kde sme naplno ukázali našu kreativitu.

            Celým dňom nás sprevádzali deviataci, za čo im patrí veľká pochvala.

            Bol to deň plný zábavy, smiechu, uvedomili sme si, že príroda je pre nás veľmi dôležitá a naučili sme sa ako z nej nielen brať ale aj jej dávať. Pretože každý môže prispieť svojou troškou, aby bol svet krajší :)

          • Ôsmaci v Divadle J. G. Tajovského

          • Divadelnú atmosféru skutočného divadla si stihli v tomto mesiaci zažiť naši ôsmaci návštevou klasickej slovenskej veselohry Ženský zákon v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene. Klasika niektorých zaskočila , pobavila 😀, zaujala i prekvapila, každopádne, každý druh vzdelávania spojený so zážitkom je vždy super.

          • MÓDNA PREHLIADKA V ŠKD👕👜👒👗

          • Na známosť sa všetkým dáva mimoriadna správa, že sa v našej ŠKD konala módna prehliadka. A nebola to len taká obyčajná módna prehliadka, pretože si deti vyrobili rôzne modely šiat z odpadového materiálu. Moderátorskej úlohy sa výborne zhostila Rebeka, aj vďaka ktorej bola atmosféra celej akcie zábavná.

            Všetky modely boli zaujímavé a pekné, no a deti spokojné a šťastné.

          • Ako vzniká dážď...🌧

          • Na hodinách fyziky sme riešili úlohu o tom, ako vzniká dážď. Svoje teoretické vedomosti sme si vyskúšali v praxi – „ vymodelovali " sme dážď. Každý projekt bol orginálny a zaujímavý. Fantázii sme medze nekládli a svoje 3D projekty sme dotvorili prírodnými materiálmi, ktoré sme vonku nazbierali. Pracovali sme samostatne, ale aj v skupinách. Práca aj prezentácia hotových projektov nás bavili.

            Lucka, Linda, Dorotka, Natália – 7. roč.

          • Bádanie a meranie na hodine biológie

          • Siedmaci už dávno vedia, že ľudia môžu mať jednu zo štyroch  krvných  skupín  – A, B, AB alebo  0. Na hodine biológie však padla otázka: „ A akú krvnú skupinu bude mať dieťa?“. A tak sa siedmaci zahrali na genetikov a pri zisťovaní dedičnosti krvných skupín potvrdili platnosť Mendelových  pravidiel dedičnosti. Mohli si zvoliť jednoduchšiu cestu a použiť kalkulačku krvných skupín, ktorá je bežne dostupná na internete. My sme si však zvolili , síce spôsob zložitejší, ale pri počítaní a kombinovaní žiaci zistili, že dieťa nemôže mať náhodnú krvnú skupinu, ale ide o dedičnosť, ktorá má určité pravidlá.  Svoje konečné zistenia si porovnali s informáciami na internete a potom ich spracovali do pekných  informačných letákov . Úplne spontánne na konci genetického bádania niekoľko žiakov skonštatovalo: „Aha, tak to nie je náhoda, akú krvnú skupinu mám.“

            Keďže o krvných skupinách sa siedmaci učia v rámci témy Obehová sústava, na záver hodiny si vzájomne odmerali aj krvný tlak. Tu tiež dospeli k rôznym zisteniam. Niekto mal tlak zvýšený, niekto nízky, pár žiakov malo tlak v pásme normy.

          • Držíme palce deviatakom

          • Dnes čaká našich deviatakov 2. termín prijímacích pohovorov, jeden z  dôležitých krokov k vlastnej budúcnosti...Milí naši deviataci, prajeme vám, nech je tento váš  krok odvážny, vy nech ste úspešní a sami so sebou spokojní! Držíme vám všetci palce

          • STAVANIE MÁJA

          • Jednu z májových tradícií – stavanie mája – počas tematického dňa skúmali a zažívali šiestaci.
            Prácou s textom získali o tejto tradícii nové informácie. Spoločne vytvorili 3-D model
            tradičnej slovenskej dediny. V nej potom chlapci postavili dievčatám máj. Tie im za odmenu
            počas majálesu zaspievali a zatancovali.