• Poďakovanie

          • Aj touto cestou, by sme v mene vedenia ZŠ a Rady školy chceli vyjadriť poďakovanie bývalému vedeniu obce, pánovi starostovi Vladimírovi Mikulášovi a pánovi prednostovi Slavomírovi Hlinkovi za výbornú spoluprácu, ochotu, ústretovosť a podporu, ktorú nám prejavovali počas predchádzajúcich ôsmich rokov vzájomnej spolupráce.

            Rovnako za dlhoročnú a bezproblémovú spoluprácu a podporu ďakujeme členom Rady školy v zastúpení obce - pánovi Vladimírovi Dulajovi a pánovi Jaroslavovi Nemčíkovi, ktorí nám boli vždy nápomocní. Ďakujeme!

          • PRVENSTVO v celoslovenskom projekte

          • MÁME TO!!!

            ... PRVENSTVO v celoslovenskom projekte

            „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ realizovanom pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc 24. októbra 2022 .

            Do celoslovenského projektu sa prihlásilo 216 školských knižníc v základných a stredných školách. Oslavu MDŠK24. októbra 2022 reálne zrealizovalo 199 školských knižníc, no a to naše podujatie získalo od poroty najviac bodov. Ďakujeme, vďaka šikovnosti všetkých našich pedagógov a ich žiakov pribudne do školskej knižnice niekoľko desiatok nových knižných titulov podľa nášho vlastného výberu .

            Tešíme sa !

            Celoslovenský projekt sa konal pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a jeho cieľom bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici k čítaniu a poznávaniu nového.

          • TRŽNICA U DRUHÁKOV

          • Minulý týždeň sa v 2. A a 2. B uskutočnilo blokové vyučovanie na tému Tržnica – finančná gramotnosť. Žiaci sa hneď v prvej úlohe dozvedeli, aké peniaze boli v minulosti a aké sú dnes. V ďalšej úlohe si  vytvorili podľa textu nákupný zoznam na celý týždeň a mali za úlohu zistiť, koľko ich tento nákup bude stáť. Počas celého dňa pracovali v skupinách alebo samostatne. Najviac sa im však páčilo, keď sa stali predavačmi na Tržnici, kde prineseným hračkám a knihám určili cenu a následne ich predávali za papierové peniaze

          • Medzitriedny jarmok

          • Blokové vyučovanie na tému Financie, absolvovali žiaci 3.A a 3.B triedy dňa 22.11.2022. V prvej časti sa deti oboznámili s platidlami v minulosti a v súčasnosti. Úlohy zamerané na finančnú a čitateľskú gramotnosť riešili individuálne, ale i v skupinách. Vyrobili si vlastnú peňaženku podľa nepriamo formulovaného textu. Vyvrcholením dňa bola hra "Na obchod", kde žiaci nakupovali prinesené hračky, najskôr v rámci triedy a potom i medzi triedami navzájom. Žiakov dlho sprevádzal pocit eufórie z nakupovania a už sa tešia na vianočný jarmok, kde si to vyskúšajú s pravými eurami.

          • Vesmír v 4.A

          • Poznávanie Vesmíru žiaci 4.A ukončili blokovým vyučovaním. Zopakovali si už známe poznatky a vytvorili vlastné projekty na zadané témy, ktoré odprezentovali. Dozvedeli sa aj mnoho nových informácií. Odmenou bola návšteva Planetáriá v Žiari nad Hronom, kde sa im veľmi páčilo.

          • IBobor

          • Od 7. do 11. novembra u nás na škole prebehla celoslovenská informatická súťaž iBobor v kategóriách
            od 3. do 9. ročníka.

            Kat. Drobec – 3. roč – 33 žiakov súťažilo - 1 úspešný riešiteľ – Filip Polák
            Kat. Bobrík – 4. a 5. roč. – 50 žiakov súťažilo – 7 úspešných – M. Bindas - percentil - 99,49; Viktória
            Beľová, Š. Olajec, S. Hoják, M. Jenát, J. Kyslerová, Nela Martinková
            Kat. Benjamín – 6. a 7. roč – 78 žiakov súťažilo – 2 úspešní – K. Urbanová 6.A a L. Bindasová 7.B
            Kat. Kadet – 8. a 9. roč. - 55 žiakov súťažilo - 18 úspešných - Nikolas Debnár, Matúš Vallo, Juraj Terek,
            Darina Pinterová, Adela Považanová, Sofia Želiarová, Rebeka Prôčková, Andrej Baláž, Marek Tatár, Denis
            Demko, Jozef Bodor, Sofia Jakušová, Dominik Kukučka, Tomáš Gréger, Timotej Kráľ, Peter Herda, Tomáš
            Vallo, Šimon Bartošík

          • Mám svojich starkých veľmi rád

          • pod týmto názvom sa v októbri, ktorý je venovaný úcte k starším, uskutočnil 18. ročník výtvarno-literárnej súťaže organizovanej CVČ v Žiari nad Hronom. Témou tohto ročníka bol Najkrajší zážitok s mojím starkým/starkou. Okrem literárnej časti sa naši žiaci zapojili aj do výtvarnej časti súťaže a žiačka  Dorotea Macková  z triedy  7.A získala diplom v striebornom pásme . Dorotke srdečne gratulujeme.

          • Deň stromov

          • Žiaci ôsmeho ročníka si pripomenuli Deň stromov tematickým vyučovaním. Na hodine matematiky zistili akým spôsobom sa dá určiť vek stromu, okrem počítania letokruhov. Potom sa vybrali do  školskej záhrady plnej krásnych, veľkých stromov. Pracovali vo dvojiciach a trojiciach. Vybrali si jeden zo stromov, ktorému určili vek a  potom strom opisovali na hodine slovenčiny. Na hodinách cudzích jazykov opísali strom aj v angličtine a nemčinári sa naučili pomenovať stromy v nemeckom jazyku aj v latinčine. Na hodine výtvarnej výchovy vytvorili o stromoch informačné kartičky a svoje práce z jednotlivých predmetov nakoniec vystavili na nástenke na chodbe aj s fotkami  stromov, zo školskej záhrady, ktoré opisovali. 

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ TOLERANCIE 🧡

          • Počas vyučovania sú naši žiaci vedení k tomu, aby si navzájom pomáhali a tolerovali sa. Rešpekt a úcta sú prejavom ľudskosti. Prioritou pri práci s našimi žiakmi má byť rešpektovanie každého, akceptovanie jeho požiadaviek, jeho potrieb. Preto si naša škola pripomenula Medzinárodný deň tolerancie. Na znak toho, že všetci sme a patríme do jedného kolektívu si v tento deň si žiaci obliekli biele tričko ako prejav vzájomnej tolerancie. V každej triede sa zamysleli nad vlastnými dobrými skutkami a svojej nezištnej pomoci niekomu inému. Z triednych ručičiek vznikla takáto pekná nástenka. Všetci dobre vieme, že len pri vzájomnej súhre, možno dosahovať výsledky.

          • Mám svojich starkých veľmi rád

          • – pod týmto názvom sa v októbri, mesiaci venovanom úcte k starším, uskutočnil 18. ročník výtvarno-literárnej súťaže organizovanej CVČ v Žiari nad Hronom. Témou tohto ročníka bol Najkrajší zážitok s mojím starkým/starkou. V literárnej časti nás veľmi potešilo umiestnenie troch našich žiakov. Dávid Libo (5. ročník) sa umiestnil so svojou prózou v striebornom pásme. Rovnako aj Igor Antal (7.B), ktorý na slávnostnom vyhodnotení súťaže svoju prácu prečítal pre všetkých prítomných. A Dominik Mora (7.B) získal ocenenie v bronzovom pásme. Veríme, že krásne literárne dielka potešili a dojali nielen nás, ale hlavne starých rodičov našich žiakov. Veď čo môže byť krajším ocenením za starostlivosť a lásku venovanú vnúčatám, ako vnúčatami opísané spomienky na spoločne strávené chvíle a slová vďaky za ne.

          • Olympiáda v Anglickom jazyku

          • Minulý týždeň vo štvrtok 10.11.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v Anglickom jazyku. Olympiáda sa konala v dvoch kategóriách. V kategórii 1A súťažilo 17 žiakov z 5., 6. a 7. ročníka a v kategórii 1B súťažilo 15 žiakov z 8. a 9. ročníka. Písomná, ale aj ústna časť boli dosť náročné, ale naši šikovní žiaci zabojovali a dosiahli veľmi pekné výsledky. Všetci zúčastnení si zaslúžia obrovskú pochvalu a tí najlepší sú :

            Kategória 1A :

                            1. miesto : Sofia Čierťaská (7. A)

                            2. miesto : Viktória Frolová (7. B)

                            3. miesto : Linda Longauerová (7. B)

            Kategória 1B :

                            1. miesto : Šimon Bartošík (9. A)

                            2. miesto : Sandra Krajčiová (8. ročník)

                            3. miesto : Tomáš Gréger (8. ročník)

             

            Víťazom srdečne gratulujeme a Sofii a Šimonovi  prajeme veľa úspechov v okresnom kole 19.1.2023.

          • Vedecký kuriér Fyzika

          • Aj tento školský rok sme našu školu prihlásili na aktivitu Vedecký kuriér v rámci Európskej noci výskumov 2022. Prostredníctvom získaných pomôcok a podrobných návodov žiaci realizovali experimenty na tému magnetického poľa, gravitačnej sily, rozklad svetla – dúha, merania hustoty kvapalín, ale aj sily elektrického náboja.

          • Doktor Králiček a zúbky

          • Žiaci 1.A triedy sa naučili niečo nové o zúbkoch. Pani asistentka Majka ukázala žiakom, ako si majú správne čistiť zúbky a čo sa deje, keď sa zúbok pokazí. Deti kreslili, hádali hádanky, čistili zúbky, dopĺňali pracovné listy. Každý žiak dostal kalendár, do ktorého si bude značiť  každý deň počas mesiaca november ako si čistí zúbky.  Na záver  si pozreli rozprávku o doktorovi Králičkovi, ktorý vysvetľuje správnu techniku čistenia zúbkov. Deti sa tešili a odchádzajúc z triedy ukazovali, ako sa správne čistia zúbky.

          • Jeseň v ŠKD

          • Náš školský klub zabezpečuje pre deti činnosť zameranú na uspokojovanie a rozvíjanie záujmov a prípravu na vyučovanie v čase mimo vyučovania. Každodenné aktivity sú zamerané na zmysluplné využívanie voľného času. 

          • Záložka do knihy spája školy.

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy. Téma Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie bola veľmi široká a umožnila nám zrealizovať rôzne zaujímavé aktivity. Tvorbu záložiek v každej triede sprevádzalo čítanie a besedy o obľúbených knihách, či návšteva školskej knižnice. Knihy, ktorými sa naši žiaci inšpirovali, boli rôzne. Harry Potter, Malý princ, Náš pes je huncút, Denník odvážneho bojka, Víchor, Anna zo Zeleného domu... Spolu sme pripravili takmer 300 záložiek, z ktorých sme vybrali 230 najkrajších a zalaminovali ich, aby sa zachovali živé farby a obdarovaným deťom poslúžili dlhšie. Všetky naše výtvory sme si mohli prezrieť na výstavke a nazbierať tak inšpiráciu do ďalších ročníkov projektu. Naše záložky putovali až do ďalekej Prahy, do našej partnerskej školy – Gymnázium Chodovická 2250, Praha 20. Z prijatých záložiek si už naši žiaci povyberali také, ktoré sa im páčili a inšpirovali ich k čítaniu ďalších kníh.

          • Celoškolská zbierka pre psíkov v útulku.

          • Žiaci šiesteho ročníka zorganizovali pri príležitosti Svetového dňa zvierat celoškolskú zbierku pre psíkov v útulku v Hliníku nad Hronom. Podarilo sa im vyzbierať krásnych 154,70€ a všetkým, ktorí psíkom prispeli na lepší život, zo srdca ďakujeme. Peniažky šiestaci osobne odniesli a odovzdali majiteľom útulku a zároveň vyvenčili niektorých psíkov. Radosť bolo vidieť na obidvoch stranách – šťastní boli psíkovia a šťastní boli aj šiestaci a určite aj spokojní. Všetkým zúčastneným ešte raz veľmi pekne ďakujeme.

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V SLOVENSKOM JAZYKU má svojich víťazov ...

          • V októbri sme okrem ďalších aktivít stihli aj prvú olympiádu z rady olympiád, ktoré sa nám pomaly začínajú rozbiehať - OLYMPIÁDU ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA.

            Tento rok sa rozhodlo zmerať si sily vo vedomostiach zo slovenského jazyka a literatúry, v čítaní s porozumením, v komunikačných a štylistických zručnostiach 17 žiakov z 8. a 9.ročníkov.

            17 žiakov absolvovalo 1. časť - ústredný online test a následne 14 z nich (3 žiačky vypadli kvôli chorobe ) aj 2. časť olympiády, v ktorej sa venovali transformácii textu a v 3. časti prezentovali svoje komunikačné zručnosti. Všetci súťažiaci zvládli zadania veľmi dobre a čo nás naozaj veľmi teší, na vysokej úrovni bola zvládnutá prezenčná časť olympiády. Po sčítaní všetkých získaných bodov si stupienok víťazov súťažiaci rozdelili takto:

            1. miesto: Sofia Jakušová (8.r)

            2. miesto: Sofia Želiarová (9.B)

            3. miesto: Daniel Kvapil (9.A)

            Víťazom gratulujeme a Sofii Jakušovej budeme silno držať palce už 10. novembra v okresnom kole.

          • Učíme vonku

          • Piataci na hodine biológie využili pekné jesenné počasie a vybrali sa do školskej záhrady pozorovať živé a neživé prírodniny. Pozorovali ich voľným okom, lupou a ďalekohľadom. Všetko čo pozorovali si poctivo zapísali do zošitov a potom svoje pozorovania spracovali formou projektov. Vytvorili veľmi pekné práce a hodina na čerstvom vzduchu sa im páčila.

          • Moja knižnica

          • Na aktivity spojené s Medzinárodným dňom knižníc nadviazali žiaci 7.B triedy na hodinách literatúry projektom o vlastnej vysnívanej knižnici. Navrhovali priestor ideálnej knižnice, tí najšikovnejší dokonca vytvorili jej 3D model. Tvorili 10 pravidiel, ktoré by platili v samotnej knižnici, a tiež počas používania zapožičaných kníh. Vymýšľali aktivity, ktoré by do nej prilákali čo najviac čitateľov. No a počas záverečnej prezentácie sme spoločne uvažovali nad tým, ktoré z aktivít by sme mohli využiť aj v našej školskej knižnici. Následne si na hodine matematiky precvičili finančnú gramotnosť pri zariaďovaní a prevádzkovaní svojej knižnice. Museli vypočítať všetky príjmy a výdavky počas jedného roka, a tak zistili ako hospodárili s financiami. Niektorí prilákali aj sponzorov, alebo si zarobili na prevádzku rôznymi aktivitami.