• 🍎Deň jablka🍏

          • Posledný októbrový týždeň sa žiaci 3. A venovali téme "Jablka". Tematický deň začal prezentáciou o význame jabĺk, kde sa žiaci oboznámili aj s rôznymi odrodami jabĺčok. Hejného matematika nám ponúkla recept na jablkový koláč, kde žiaci v skupinách prepočítavali dávky pre "väčších jedákov". Samozrejme sme si ho upiekli a veľmi rýchlo aj zjedli. Bol naozaj výborný . Na SJL sme usporadúvali dané odrody podľa abecedy, hľadali sme jablkové vybrané a príbuzné slová, zahrali sme si hru "Hádaj na čo myslím", jablkové pexeso a nakoniec sme si vyzdobili triedu maľovanými jabĺčkami. Strávili sme spolu deň, ktorý opäť veľmi rýchlo prešiel .

          • HALLOWEEN NA HUDOBNEJ VLNE🎶🎵🎧💃🕺

          • Predprázdninovú halloweensku diskotéku si zobrali na svoje plecia žiaci z 9.A triedy. Zorganizovať, pripraviť výzdobu, vyzdobiť, pripraviť hudobné aktivity pre žiakov I. stupňa, zabezpečiť hudbu, osvetlenie, pripraviť hudobný play list pre mladších a potom starších tanečníkov, zabezpečiť bufet, vybaviť ho halloweenskymi koláčikmi z domácej kuchyne, postarať sa o pitný režim a potom dať všetko do poriadku, lebo chceli... Chceli ukázať, že to zvládnu, že sa vedia baviť, že vedia dodržať slovo a dá sa na nich spoľahnúť.... Chceli, zvládli to na 1* a my sme na nich nielen hrdí, ale sme im aj vďační, že aj touto aktivitou dokázali, že školu nevnímajú len ako miesto, kde musia, ale aj chcú tráviť čas, ktorý aj im tak neuveriteľne uteká...9.A ĎAKUJEME!

          • Deviataci sa podujali na organizáciu ďalšej školskej akcie

          • Naši deviataci (9.A)sa rozhodli tento rok "okoreniť" školský život svojim mladším spolužiakom ďalšími aktivitami a prevzali na seba úlohu organizátorov helloweenskeho týždňa.

            V ramci neho organizujú nasledovné aktivity, do ktorých sa MÔŽE zapojiť ktorýkoľvek žiak na základe vlastného uváženia a rozhodnutia:

            1. súťaž o NAJ tekvicu

            2. súťaž o naj helloveensku triednu výzdobu

            3. deň v helloweenskom outfite (27.11.)

            4. helloweensku diskotéku (27.11.)

             

          • Tvorivé písanie

          • V pondelok 24.10.2022 sme sa v podkrovných priestoroch Základnej školy v Hliníku nad Hronom stretli na workshope tvorivého písania pod vedením lektora Mgr. art. Daniela Mališa, redaktora RTVS.

            Workshopu sa zúčastnilo 17 žiakov z rôznych ročníkov druhého stupňa, ktorí radi píšu a tvoria.

            Veríme, že ich workshop inšpiroval, a budúci rok prispejú svojou tvorbou do literárnej súťaže Tak píšem Ja 2023

          • NÁVRATY, KTORÉ HREJÚ PRI SRDCI

          • Vyštudovala molekulárnu biológiu a biotechnológiu na univerzite v Aberdeene v Škótsku. Okrem školy sa venovala písaniu článkov pre portál Fičí.sk a nahrávaniu podcastu Dve baby aj o vede. Dnes pracuje v Bratislave, kde sa venuje toxikologickým štúdiám. Stále píše články, najnovšie aj do detského vedeckého časopisu Bublina. Reč je o Simonke Schwarz (Dulajovej), stále rovnako pohodovej, usmiatej a pokornej babe, ktorú si takto pamätáme aj zo školských lavíc v našej škole. Aktívne písala a tvorila tvár nášho školského časopisu Poškolák, keď mala -násť a ako ona sama hovorí, niekde tu sa začal budovať jej vzťah k písaniu, ktorému je verná dodnes . Čas uteká a napriek tomu, že Sima je už 13 rokov z našej školy preč, vždy sa k nám rada vracia. Jej študentský a profesijný život je celkom zaujímavý, a tak sa s vlastnými skúsenosťami i nadobudnutými zručnosťami podelila s našimi deviatakmi. V peknom prostredí našej školskej knižnice a príjemnej atmosfére sa spolu rozprávali o študovaní i živote v zahraničí, o vedomostiach, ktoré sa žiakom často zdajú zbytočné, ale i o vede či pokusoch...

            Ďakujeme, Simonke a vždy sa potešíme každej takejto návšteve, lebo spontánne návraty našich žiakov, to je to najkrajšie vysvedčenie, ktoré môže žiak vystaviť učiteľom a škole, ktorú si v životopise píše ako prvú .

          • SLOVENSKO – NAŠA KRAJINA

          • Prvé tematické vyučovanie, v tomto školskom roku, sa u žiakov druhého ročníka nieslo v téme Slovensko – naša krajina.Na začiatok žiaci pomocou príkladov zistili, aká je téma tematického vyučovania. Následne si prečítali zaujímavé informácie o Slovensku – koľko máme obyvateľov, aké je hlavné mesto, kto je náš prezident a aké máme symboly. Žiakom sa najviac páčila práca s mapou, na ktorej vyhľadávali rôzne mestá a dediny Slovenska. Nakoniec si mohli vymyslieť svoj vlastný štátny znak a popri práci sme si vypočuli našu slovenskú hymnu.

          • OZNAM

          •     V pondelok 24.10.2022 sa pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc uskutoční v rozsahu  5 vyučovacích hodín celoškolské podujatie s názvom Máme ťa radi ako...

            Z tohto dôvodu dochádza aj k zmene termínu činnosti záujmových útvarov CVČ. Florbal bude v čase od 12:25 do 13:25 a bedminton v čase od 13:25 do 14:25 hod..

          • ,,Keď sa milión detí bude spolu modliť ruženec, svet sa zmení."

          • Už po niekoľkýkrát sme sa zapojili modlitbou sv. ruženca do októbrovej celosvetovej iniciatívy,,Milión detí sa modlí ruženec,“ ktorú organizuje medzinárodná pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej. Zapojili sa žiaci 6.,7. a 8.ročníka na hodinách náboženskej výchovy. Tento rok sme sa modlili za mier a jednotu pre celý svet. Veríme, že naše modlitby a aj modlitby všetkých detí budú vypočuté a vojny vo svete sa skončia.

          • CESTA DO PRAVEKU

          • S našimi šiestakmi sme sa vydali preskúmať život lovcov mamutov. Vďaka deľbe práce 4 zdatných rodov sme objavovali ich každodenný  život - zdolali sme fantastické praveké zvery, naučili sa postaviť paleo príbytok a "uvariť" paleo stravu, nazreli sme  do "voľnočasových" umeleckých aktivít lovcov a zberačov a preskúmali módne trendy v odievaní. Popri tom všetkom sme "ulovili" množstvo poznatkov z MAT, DEJ i SJL

          • Nebojím sa zubného lekára!

          • S týmto posolstvom  prebehol 10. - 14.10.2022 projekt - online vyučovacia hodina pre žiakov základných škôl na Slovensku, ktorý zorganizovala Slovenská komora zubných lekárov v spolupráci so Slovenským spolkom študentov zubného lekárstva a Ministerstvom zdravotníctva SR.

            Naši siedmaci sa tejto online vyučovacej hodiny zúčastnili v piatok 14.10.2022. Hodina bola zaujímavá s množstvom užitočných informácií o ústnom zdraví, prevencii a zaujímavé boli aj rôzne pokusy a názorné ukážky. Nakoniec si žiaci mohli spoločne urobiť test, ktorý preveril ich vedomosti, postreh a pamäť.

          • Zelená škola

          • Zelená škola - environmentálny výchovno-vzdelávací program pre materské, základné, stredné i špeciálne školy – sa spojila tento rok s ekofunebráčkami z projektu Funebra a realizuje  spoločný environmentálny projekt pod názvom  „Viac lásky, menej plastov“. Myšlienka Zelenej školy inšpirovať  iných k znižovaniu odpadu na cintorínoch nás oslovila a preto sme sa zapojili do „dušičkovej“ výzvy.

            Žiaci ôsmeho ročníka nazbierali   prírodný materiál a vytvorili  biologicky rozložiteľné vence len s pomocou jutového špagátu ,bez polystyrénového základu a  bez taviacej pištole. Pod ich  šikovnými rukami vznikli veľmi pekné vence, z ktorých mali radosť aj samotní žiaci.

            Spravili sme si spoločnú fotku žiakov  s vytvorenými vencami a Zelená škola nám urobí  z nej pohľadnicu s výzvou pre starostu a pošle nám ju poštou, aby ste na ňu pripísali náš odkaz o tom, že by sme radi inšpirovali obec k znižovaniu odpadu na cintorínoch, a ako idú naši žiaci príkladom. Pohľadnicu  odovzdáme  vedeniu obce.

          • IMATRIKULÁCIE PRVÁKOV

          • Dnes mali naši najmladší obyvatelia školy svoj špeciálny deň - oficiálne sa totiž stali súčasťou našej veľkej školskej rodiny. Pozvánku na tradičnú imatrikulačnú slávnosť dostali od svojich "patrónov" - deviatakov, ktorí pre nich pripravili originálne pirátske dopoludnie. Na 6 stanovištiach plnili rôzne zábavné pirátske úlohy, ktoré si okrem našich prváčikov mohli vyskúšať aj hlinícki predškoláci. Tí sa zastavili na kamarátsku návštevu spolu so svojimi pani učiteľkami. Po výbornom zvládnutí všetkých úloh dostali odvážni prváčikovia sladkú dobrotu priamo zo kuchárskej dielne šikovných deviatačiek a pamätné imatrikulačné certifikáty, ktoré budú pre nich milou spomienkou na dnešný deň. Na záver si všetci prvácki, deviatacki i škôlkárski kamaráti spolu zatancovali veselý pirátsky tanec. Aj tento rok zvládli deviataci pod vedením asistentky Lenky prípravu i realizáciu imatrikulácií na 1* a rovnako ako prváčikom aj im patrí veľká pochvala.

          • Zábavné čítanie prvákom

          • Žiaci 1.A triedy  prežili krásny deň s pani knihovníčkou Lydkou, ktorá im prišla prečítať o Včielke Meduške a porozprávať o spisovateľke E. Čepčekovej. Čítanie bolo zábavné a poučné, dozvedeli sa veľa zaujímavostí o chrobáčikoch, zvieratkách a o pani spisovateľke. Deti spolu riešili hádanky, recitovali básničky, cvičili, spievali, počítali, kreslili a vypracovali pracovné listy. Tento milý  deň vyčaril všetkým prváčikom  úsmev a šťastie na tváričkách.

          • Zbierka na útulok

          • 4.októbra sme si pripomenuli Svetový deň ochrany zvierat. Naši šiestaci vyhlásili dobrovoľnú zbierku na útulok v Hliníku nad Hronom. Tento týždeň počas desiatových a obedňajších prestávok navštívia žiakov vo svojich triedach. Tí môžu dobrovoľne, ľubovoľnou sumou prispieť havkáčom na lepší a krajší život. Vyzbierané peniažky im potom osobne aj odovzdajú.

          • SVETOVÝ DEŇ ÚSMEVU

          • Prvý októbrový piatok patrí tomu najkrajšiemu prejavu, ktorým dokáže človek prejaviť svoju radosť, šťastie, dobrú náladu - úsmevu....

            ÚSMEV, nič nestojí, a predsa je jeho cena nesmierna. Každý deň (nielen dnes), by sme si mali nájsť dôvod na úsmev a obdarovať ním svoje okolie, veď nikdy neviete, ako veľmi môžeme svojím úsmevom niekomu pomôcť, povzbudiť ho či rozveseliť. Takže, hop sa, s úsmevom do každého nového dňa.

            A takto sme si s úsmevom dnes poradili v našej škole ...

          • Európsky deň jazykov

          • Ani tento školský rok sme nezabudli na 26. september, na Európsky deň jazykov.  Počas celého minulého týždňa žiaci prvého, ale aj druhého stupňa na hodinách cudzích jazykov tvorili na oslavu už spomínaného dňa projekty zamerané na tému Jedlo. Žiaci prvého stupňa vytvorili milé projektíky vo forme obrázkov ovocia a zeleniny, do ktorých vpísali dané slovíčko v rôznych európskych jazykoch. Žiaci druhého stupňa tvorili recepty v rôznych európskych jazykoch a potom ich pekne aj vizuálne spracovali.

          • Piataci spoznávali svoj región zo Szabóovej skaly 🌲🍂🍁🏞️

          •  

            Stalo sa už dobrým zvykom, že naši piataci v rámci nových druhostupniarsky predmetov - regionálnej výchovy, geografie či biológie spoznávajú svoj región z výšky, teda priamo zo Szabóovej skaly. Tentokrát sa o svojej ceste, výhľadoch, úlohách i zážitkoch rozhodli napísať milé rozprávania, vďaka ktorým vieme, že 1.spoznávačka v teréne sa im páčila

          • Exkurzia v Novej Bani

          • Žiaci tretích ročníkov prvú exkurziu v tomto školskom roku zahájili dňa 29.9.2022 v Novej Bani. V Pohronskom múzeu ich zaujali stále expozície v oblasti archeologických nálezísk aj v okolí Hliníka nad Hronom, sklárstvo, mlynské kamene, história v oblasti baníctva. Páčili sa im skvosty Novej Bane a portréty ľudí. Kostol Narodenia Panny Márie bol 2. zastávkou, kde sme mali možnosť vidieť vďačnosť ľudí za úrodu v podobe vyzdobených oltárov z darov zeme. Jednotlivé obrazy potešili nejedno oko i srdce v pozadí nádhernej vône ovocia.

          • Bajkeri v šk. roku 2022/23

          •  Do športovej skupiny Bajkeri sa v tomto školskom roku pridali noví cyklisti, čomu sa veľmi tešíme. V krúžku sme všetci nadšení športovci. Radi sa stretávame a spoznávame blízke aj vzdialenejšie okolie práve zo sedadla bicykla. Učíme sa technike jazdy v teréne a na ceste vieme dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Pokiaľ nám počasie a poveternostné podmienky dovolia, budeme sa v tomto šk. roku  stretávať aspoň dvakrát do týždňa.