• Online večerná škola: Rodinná digitálna dohoda

          •  Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch Vás pozýva na online podujatie „Online večerná škola: Rodinná digitálna dohoda“, ktoré sa bude konať 29.09.2022 (štvrtok) v čase od 17.00 hod do 18.30 hod.

            Link na pripojenie:

            https://us06web.zoom.us/j/84923459809?pwd=dnZXU3hTNDJMNjJHOTBiTVZtNTMydz09

            Rodinná digitálna dohoda:

            📌 Technologický pokrok v dnešnej dobe predchádza ľudské schopnosti registrovať všetky zmeny, príležitosti ale i riziká sociálnych sietí, herných platforiem a aplikácií, ktoré deti s naším či bez nášho vedomia používajú, je priveľa na to, aby ich dospelý človek zvládol na expertnej úrovni.

            📌 Keď učíme deti bezpečne sa pohybovať na ulici, neučíme ho zákon o cestnej premávke a o vyhláške o dopravnom značení. Učíme ho však tie pravidlá cestnej premávky, ktoré potrebuje pre bezpečný pohyb v exteriéri. Podobne je potrebné pristupovať k tomu aj v online svete. Spoločné, partnerské nastavenie základných podmienok bezpečného používania internetu a technológií si vyžaduje základnú znalosť prostredia.

            📌 Pozrieme sa preto na základné riziká online a ako sa im vyhnúť, prípadne ako reagovať, ak sa niektoré z rizík nastane. 📖

            O digitálnej dohode nám povie viac Andrea Cox z organizácie DigiQ

          • ÚSPEŠNÝ MODERÁTOR

          • 20. septembra mala aj naša škola svoje zastúpenie na workshope Úspešný moderátor, ktoré organizovalo POS v Žiari nad Hronom. Redaktori z nášho POŠKORÁDIA Nika, Tomáš, Nicolas a Michal využili možnosť získavať nové skúsenosti pri práci s mikrofónom, a to priamo od redaktorky z RTVS / Rádia Regina, Mariany Kovačechovej. Vyskúšali si rôzne hlasové a dychové cvičenia, zhostili sa role zvedavých moderátorov a zhovorčivých respondentov, spoznali ďalších šikovných mladých ľudí, získavali praktické komunikačné zručnosti vo vystupovaní a pochopili, že v dnešnej dobe to bez komunikácie jednoducho nejde. Príjemné, tvorivé a zážitkové dopoludnie si naši redaktori veľmi pochvaľovali a veríme, že svoje skúsenosti čo najskôr využijú vo vysielaní Poškorádia.

          • Deň bez áut 2022

          • Tento týždeň vo štvrtok 22. septembra si pripomenieme Deň bez áut. Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2000 a do tejto akcie sa vtedy zapojilo 822 európskych miest. Ľudia sú každodenne vystavení hluku, dopravným zápcham a znečistenému ovzdušiu. Cieľom tohto dňa je preto podporiť ekologické formy dopravy ako je pešia, cyklistická a verejná doprava , upozorniť na znečistené životné prostredie automobilmi a následné škodlivé dopady na ľudské zdravie. Vy , ktorí sa do školy vozíte na aute a chcete sa zapojiť do akcie Deň bez áut, príďte tento štvrtok do školy pešo, na bicykli či kolobežke. 

          • Exkurzia Príroda stredného Slovenska

          • Počas našej exkurzie dňa 16.9. 2022 sme navštívili expozície Stredoslovenského múzea v Tihányovskom kaštieli v Banskej Bystrici.

            V expozícii Príroda stredného Slovenska sme mali možnosť vidieť 2400 exponátov a množstvo fotografií  živočíchov, rastlín, hornín, nerastov a skamenelín, tiež schémy predstavujúce typické ukážky prírodných aj umelých ekosystémov. So záujmom sme si prezreli aj expozíciu venovanú farbám prírody, kde sme mali možnosť naše poznatky z biológie prepojiť s fyzikou. Svoje vedomosti o prírodných farbivách sme v praxi využili na tvorivých dielničkách. Následne sme sa presunuli do Arboréta Borová hora vo Zvolene. Tu nás čakala príjemná prechádzka, počas ktorej sme poznávali dreviny typické pre náš región, mali sme možnosť navštíviť rozárium aj skleník so zbierkami kaktusov a sukulentov.

          • DOŽINKOVÉ TVORIVÉ DIELNE

          • Žatva, mlátenie a mletie obilia, vitie dožinkového venca, ale aj príprava tradičných jedál, dožinkový sprievod a k tomu nezameniteľný slovenský folklór. To všetko je súčasťou dožinkov - bohatej oslavy úrody, ktorá patrila a vďaka milovníkom tradičného poľnohospodárska i folklóru aj patrí do kultúrneho dedičstva Slovákov. Vďaka POS v Žiari nad Hronom, ktoré pripravilo pre našich žiakov zážitkové tvorivé dielne, žiaci v rámci regionálnej výchovy odkryli nepoznaný kus regionálnych tradícií, vytvorili originálne jesenné venčeky a podieľali sa na tvorbe dožinkového venca, ktorý naše žiačky odovzdali na nasledujúci deň na kultúrnom podujatí venovanom práve dožinkom. Dožinkové radosti priniesli do triedy radosť z učenia o téme, ktorú v učebniciach žiaci nenájdu a už teraz sa tešia na ďalší regionálny blok slovenských tradícií

                    

             

          • KEČKA, pýcha nášho regiónu, zdolaná:)

          • Tento školský rok sme, my šiestaci, otvorili odvážnou turistikou  do našej prírodnej rezervácie Bralce-Kečka. Mali sme deň tvorený biológiou, telesnou výchovou, geografiou i regionálnou výchovou v praxi. Čakala nás nádherná prírodná krajina, skalné veže a vežičky, machom porastené kamene zatienené zvláštnym papradím, malé kamenné moria, mlynské kamene z ružového ryolitu vyrobené ľudskou rukou, pukliny, jaskyne, skalný tunel, obrovské skalné steny, hlboké diery  a k tomu občas schodíky, rebrík a reťaze – všetko, sme obzreli, a nemalé kilometre zvládli, aj keď niekedy boli naše sily naozaj na pokraji. No, stálo to zato. KEČKA, zdolaná:)

          • ANGLICKÝ LEKTOR OPÄŤ V NAŠEJ ŠKOLE

          • Vážení rodičia,

            v termíne 21.-25.11.2022 sa uskutoční v našej škole týždeň s anglicky hovoriacim lektorom v rozsahu 3 vyučovacích hodín každý deň za cenu 30€ za celý týždeň. Prihlásiť sa môžu žiaci od 1.- 9.ročníka.

            V prípade záujmu vypíšte tento dotazník https://forms.gle/zz558PPibqLD9VDt7 do 21.septembra 2022.

            Poplatok bude potrebné uhradiť najneskôr do 10.novembra 2022.

            V prípade otázok kontaktujte p. učiteľku Tužinskú alebo p. učiteľku Borošovú.

          • Oznam pre rodičov detí, ktoré navštevujú ŠKD a CVČ

          • Na základe VZN č. 04/2022 o výške príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach obec Hliník nad Hronom určuje  od 1.10.2022 :

             1. mesačný príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť Školského klubu detí (ŠKD)

            (§114 zákona č.245/2008 Z.z.)

            na jedno dieťa vo výške

            10,- € za dieťa, ktoré využíva ŠKD do 16:00 hod.

             5,- € za dieťa, ktoré využíva ŠKD do 13:30 hod.

             5,- € za dieťa, ktoré navštevuje rannú družinu.

             

            2. mesačný príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť Centra voľného času (CVČ)

            5,00 € - za  dieťa do 15 rokov,

            5,00 € - za študenta od 15 do 25 rokov,

            8,00 € - za inú dospelú osobu do veku 30 rokov

            Povinnosť úhrady je do 15. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca,  a to                                                     a) bezhotovostným prevodom,      b) v hotovosti. 

            Číslo účtu , na ktoré môžete poplatok uhradiť: SK9109 0000 0000 04 111 63226

            Do poznámky prosíme uviesť meno a triedu dieťaťa.