• Vianočné tvorenie u tretiakov 🎄

          • Prípravy na Vianočný jarmok sú v plnom prúde a do 3.A zavítala pani Zimanová, ktorá sa venuje tvorbe dekorácií. 👩🏽‍🎨 Počas dvoch vyučovacích hodín vyrobili krásne dekorácie - škriatka, vianočnú topánku, ozdobu na vianočný stromček z orechovej škrupiny a vence. Deti tvorenie veľmi bavilo a už teraz sa tešia na ďalšie stretnutie. 🎄

          • Školské knižnice už poznajú víťazov 19. ročníka

          • Školské knižnice poznajú víťazov 19. ročníka celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Naším podujatím JA-TY-MY sme sa v konkurencii 163 školských knižníc umiestnili medzi 12 ocenenými školskými knižnicami a získavame knihy knižnej edície pre malých čitateľov Stonožka v hodnote 80€.

          • Šiestaci spoznávali a ochutnávali zeleninu 🥕🥒🥔🥦

          • Žiaci šiesteho ročníka na hodine biológie spoznávali zeleninu. Každý žiak priniesol iný druh zeleniny, ktorú najprv v skupinách zaradili do správnej skupiny. Rozdelili ju na cibuľovú, koreňovú, plodovú a hlúbovú. Po zoznámení sa so zeleninou prišla tá zábavnejšia a zaujímavejšia časť hodiny. Žiaci sa zahrali na kuchárov a vytvorili naozaj chutné zeleninové jedlá, ktoré potom aj s veľkou chuťou zjedli. Ochutnali zavárané uhorky. Urobili malé chlebíčky s maslo, pórom a cibuľou  aj kalerábom. Vydaril sa im aj  miešaný zeleninový šalát a tiež  cviklový šalát. A dokonca urobili aj šalát, o ktorom si mysleli, že sa nebude dať jesť. A tak ako sa to už vo svete stalo, že tie najlepšie recepty, vznikli z náhody aj u šiestakov v Hliníku nad Hronom sa stalo, že vznikol chuťovo vynikajúci šalát . Ak budete chcieť, môžete si ho pripraviť podľa priloženého receptu.  

          • Olympiáda z Anglického jazyka

          • Dňa 22.11.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v Anglickom jazyku.

            Olympiáda sa konala v dvoch kategóriách. V kategórii 1A súťažili 11 žiaci z 5., 6. a 7. ročníka a v kategórii 1B súťažili 16 žiaci z 8. a 9. ročníka. Žiaci zabojovali pri neľahkých úlohách, v ktorých museli preukázať nielen svoje vedomosti v písomnom, ale aj v ústnom prejave. Všetci zúčastnení si zaslúžia veľkú pochvalu a tí najlepší sú :

            Kategória 1A :

            1. miesto : Matúš Pelegrini (7. A)

            2. miesto : Eliška Šovčíková (7. B)

            3. miesto : Tomáš Sepeši (5.A)

             

            Kategória 1B :

            1. miesto : Sandra Krajčiová (9.r)

            2. miesto : Adam Martinka (9.r)

            3. miesto : Linda Boboková (8.A)

             

            Víťazom srdečne gratulujeme a Sandre a Matúšovi nech sa darí v okresnom kole 17.1.2024.

             

          • Medzinárodný deň nenakupovania spojený so školským swapom

          • Piatok 24. 11. 2023 bol medzinárodným dňom nenakupovania. Tento deň je výzvou, aby ľudia aspoň jeden deň v roku nenavštívili žiaden obchod a venovali svoj čas sebe, rodine, priateľom, športovým aktivitám alebo prírode.

            Preto sme sa rozhodli v týždni  od 20. do 24. novembra zorganizovať swap – výmenný obchod, aby sme žiakom na druhom stupni v rámci environmentálnej výchovy ukázali, že existuje spôsob ako možno šetriť prírodu aj vlastnú peňaženku, osviežiť svoj šatník či nadobudnúť niečo potrebné ekologicky a ekonomicky, bez výčitiek.

            Žiaci ôsmeho ročníka trpezlivo odoberali prinesené veci od žiakov,  za ktoré im dali kupóny a za tie si potom v piatok vybrali niečo pekné a nové. Za túto aktivitu a pomoc ôsmakom zo srdca ďakujeme.

            Piatkového swapu sa zúčastnili žiaci postupne a poradie si vybojovali v kvíze o separovaní, ktorý prebehol na hodinách biológie.

            Do nášho školského swapu sa zapojilo 18% žiakov druhého stupňa. Nie je to veľa, ale ani málo. Najaktívnejší boli žiaci z triedy 5.A. 

          • Deň žiackych zručností

          • Dňa 24.11.2023 mali druhostupniari Deň žiackych zručností zameraný na prípravu výrobkov na Vianočný jarmok. Počas neho mali možnosť ukázať svoju šikovnosť pri výrobe vianočných ozdôb, vianočnej výzdoby, výrobkov z dreva, ale aj pri pečení vianočného pečiva a oblátok, ktoré rozvoniavali na celú školu. Ako sa im darilo a že sú naozaj šikovní, sa môžete presvedčiť už 7.12. 2023 pri návšteve nášho tradičného Vianočného jarmoku, na ktorý Vás aj touto cestou všetkých srdečne pozývame!

          • iBobor 2023

          • Počas prvého novembrového týždňa sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej súťaže v informatike iBobor. Súťaž prebiehala v jednotlivých kategóriách podľa ročníkov v rôzne dni počas týždňa a žiaci plnili úlohy zamerané na logické myslenie, riešenie problémov a programovanie. Z celého Slovenska sa zapojilo 129 965 súťažiacich, z našej školy 159 žiakov a z toho 42 boli úspešnými riešiteľmi. Najlepší z úspešných boli Samko Havran, Zoja Rajčanová, Viktória Beľová, Rebeka Demková, Ema Olajcová, Viktor Polakovič, Šimon Kováč, Michal Bindas, Peter Herda, Sofia Jakušová a Sandra Krajčiová. Gratulujeme! :)

          • Technická olympiáda 🔨🛠

          • Dňa 23.11.2023 sa konalo okresné kolo Technickej olympiády.

            Našu školu reprezentovali v kategórii

            A: Dorka Macková, Martin Čakloš – 8.A

            B: Viktor Polakovič – 7.B                                 

            Úspešne sa popasovali s teoretickou časťou, ale zabojovali hlavne v praktickej časti, kde museli podľa technického výkresu zhotoviť funkčný výrobok.

            Dorka a Maťko obsadili 2. miesto a Viktor sa umiestnil na 3. mieste.

            Srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách.

          • Hydraulické zariadenie

          • Šiestaci na hodinách fyziky objavovali a skúmali vlastnosti kvapalín. Nadobudnuté vedomosti si overili aj v praxi zostrojením a odprezentovaním funkčných modelov hydraulických zariadení – zdvihák, otvárací most, lis, výťah, rameno rýpadla. 

          • ❤️ Mám svojich starkých rád ❤️

          • V tejto milej literarno-výtvarnej súťaži máme vďaka originálnym prácam našich žiakov každý rok svoje zastúpenie. A nebolo tomu inak ani tento rok. Dokonca výtvarná práca našej prváčky Riušky Cabanikovej bola ocenená strieborným pásmom.

            Riuške gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

          • Posedenie so starými rodičmi

          • Na počesť úcty k starším v mesiaci október sme usporiadali podujatie pre starých rodičov našich žiakov zo školského klubu detí. Naši šikovní žiaci z ŠKD si pre nich pripravili pekný program plný radosti a lásky. Veľká účasť starých rodičov dodala nášmu podujatiu naozaj príjemnú atmosféru, za ktorú Vám ďakujeme.

          • Vesmír u štvrtákov 🌍🚀

          • Po ukončení témy vesmír sa žiaci 4. A a 4. B, v rámci blokového vyučovania, vybrali na cestu medzi Zemou a hviezdami. Na tejto pútavej ceste sa dozvedeli rôzne nové zaujímavosti o našej planéte, overili si svoje vedomosti o Mesiaci, Slnku, poradili si s vesmírnymi hádankami a osemsmerovkami. Pri tvorbe projektov si museli prácu dobre zorganizovať a hlavne navzájom spolupracovať. Výsledkom ich spolupráce boli práce, na ktoré boli žiaci patrične hrdí.

          • Bronz z okresného kola Olympiády zo slovenského jazyka 🥉

          • Bronz z okresného kola Olympiády zo slovenského jazyka si svojimi vedomosťami a jazykovými zručnosťami zaslúžene odniesla naša ôsmačka LUCKA BINDASOVÁ, ktorej aj touto cestou srdečne gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy.

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY ZO SLOVENSÉHO JAZYKA

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY ZO SLOVENSÉHO JAZYKA malo aj v tomto školskom roku početné zastúpenie. 19 žiakov z ôsmych tried a deviateho ročníka si zmeralo svoje jazykovo- literárne vedomosti, štylistické, komunikačné a prezentačné zručnosti z rôznych jazykových rovín nášho materinského jazyka. Na stupeň víťazov sa však "zmestili" len traja, najúspešnejší riešitelia alebo presnejšie povedané, najúspešnejšie riešiteľky.

            Lucka BINDASOVÁ (8.B)

            Sofi JAKUŠOVÁ (9.ročník)

            Linda BOBOKOVÁ (8.A)

            Dievčatám srdečne gratulujeme .

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA ŠKOLY 🎫🎟️

          • Do projektu Záložka do knihy spája školy, sa zapájame každoročne. Téma tohto ročníka znela: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Naši žiaci pripravili vyše 240 záložiek a zaslali ich vybranej partnerskej škole. Je to Základná škola Bojná. Tvorbu záložiek v každej triede sprevádzalo čítanie a besedy o obľúbených knihách, či návšteva školskej knižnice. Na záver sme záložky zalaminovali, aby deťom v partnerskej škole dlhšie vydržali a vynikli farby. Všetky naše výtvory sme si mohli prezrieť na výstavke na dolnej chodbe školy a nazbierať tak inšpiráciu do ďalších ročníkov projektu. Záložky sme partnerskej škole odoslali v balíčku spolu so sprievodným listom, medovníčkami s naším logom, magnetkami, perami, pohľadnicami a mapami Hliníka nad Hronom a okolia. Prijaté záložky nás veľmi potešili. Tento rok boli výnimočne pekné. Naši žiaci si z nich už povyberali také, ktoré sa im páčili a inšpirovali ich k čítaniu ďalších kníh. V balíčku nám prišiel aj list s poďakovaním, kniha, DVD a propagačné materiály z regiónu Nitra a Topoľčany. Vďaka tomuto podujatiu sme sa dozvedeli, že Bojná je obec s najstaršími kresťanskými pamiatkami na Slovensku. A tak možno v budúcnosti žiaci našej školy v rámci dejepisnej exkurzie partnerskú školu aj navštívia.

          • Strašidelný deň u tretiakov 👻🧙‍♀️

          • Ešte pred prázdninami si žiaci tretieho ročníka usporiadali medzitriedny Strašidelný deň. Počas tohto dňa boli žiaci oblečení v rôznych maskách a riešili rôzne zábavné ulohy. Na začiatok žiaci čítali s porozumením - kde sa dozvedeli informácie o Halloweene, Dušičkách a o mexickom sviatku Dia de los Muertos. Následne si zahrali hru stoličkový tanec a spravili si sprievod po celej škole. Deň zakončili strašidelnými omaľovánkami a filmom.

          • Krajina v okolí mojej obce

          • Žiaci 2.A triedy v piatok 27. októbra netradične poznávali krajinu v okolí svojich rodných obcí. Poznávali ulice a cestovali zo školy ku kostolu, obchodu, knižnici a na poštu. Tešili sa z cestovania prstom po mape zo školy domov, pričom poznávali ulice obcí Hliník nad Hronom, Dolná Ždaňa a Lehôtka pod Brehmi. Plánovali a vytvárali mapu, počítali okná na domoch ulíc, tvorili slovné príklady. Dopĺňali písmená, slová, tajničku s ulicami, počítali písmená a hlásky v slovách. Maľovali, lepili, tvorili a spoločne v troch skupinách spolupracovali pri zostavovaní ulíc a plánov. Prvá skupina tvorila ulice pri ZŠ, druhá skupina tvorila ulice pri kostole a tretia skupina tvorila ulice pri obchode a pošte. Žiaci sa veľa naučili, práca ich veľmi bavila, tešili sa a na záver sme spoločne vyhodnotili najkrajšiu prácu, ktorou je kostol a ulice v jeho okolí.

          • Aktivity so školskou psychologičkou :)

          • Na našej škole pokračujú aktivity so školskou psychologičkou zamerané na testové a sebapoznávacie úlohy a aktivity žiakov, tentoraz aj v hellowenskom duchu. Pretože okrem vedomostí a psychickej schopnosti pracovať, ktoré sú nevyhnutné na vstup do života je dôležité u detí rozvíjať cez poznanie svojej osobnosti a silných stránok aj rôzne druhy záujmov potrebných v meniacom sa svete práce.