• Hlasovanie

          • Krásny deň všetkým,


            máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
            Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 31.3. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky :-)

             

            Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/ac082694

             

          • Oznam

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti

            o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

             

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to prostredníctvom tlačiva  Žiadosť o dotáciu na stravu - Návratka cez  aplikáciu EduPage (záložka Žiadosti/Vyhlásenia) alebo v papierovej podobe, ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: Školská jedáleň, Základná škola,  Školská 482, Hliník nad Hronom), a to najneskôr v termíne do 31.3.2023.  V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni doteraz nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov – vypísať zápisný listok a doručiť ho vedúcej ŠJ.  

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

             

          • Mesiac knihy v ŠKD📗📖📕

          • Pri príležitosti mesiaca knihy sa deti v ŠKD zahrali na spisovateľov a ilustrátorov a vytvorili si svoje vlastné knižočky. Papier bolo treba najskôr správne poskladať, potom správne nastrihnúť, aby knižočka držala pokope a zviazať. V ďalšom kroku bolo treba vymyslieť názov vlastnej knihy a vlastný  príbeh. Deti dotvárali príbeh obrázkami, nálepkami a vlastnými kresbami. V oddelení vznikli krásne knižočky, plné zaujímavých príbehov

          • Deň vody na druhom stupni

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody sa tento rok naši deviataci na hodine biológie zamysleli nad príčinami znečisťovania vody a zároveň aj dôsledkami tohto správania sa ľudí k vode. Vytvorili zaujímavé a poučné informačné letáky, ktoré sú k dispozícii na informačnom paneli na spodnej chodbe a tak si ich môžu ostatní žiaci prezrieť a preštudovať a zároveň sa zamyslieť nad tým, že voda je vyčerpateľný zdroj, s ktorým  by sme  mali zaobchádzať nanajvýš zodpovedne. 

          • ❗Oznam❗

          •     Oznamujeme Vám, že v utorok 28.3. 2023  budú mať žiaci našej školy z prevádzkových dôvodov  (na škole nebude elektrika) dištančné vzdelávanie – offline. Žiaci na tento deň dopredu dostanú od vyučujúcich jednotlivých predmetov úlohy podľa rozvrhu. 28.3. 2023 nebude pre žiakov školy k dispozícii školská jedáleň, školský klub detí a v škole nebude prebiehať popoludňajšia záujmová činnosť.

          • Čaj po anglicky alebo angličtina v čajovni

          • V rámci pondelkovej angličtiny boli žiaci 6. ročníka v Čajovni za rohom v Žiari nad Hronom. Pri objednávaní si precvičili angličtinu, pri platení finančnú gramotnosť a čas si vyplnili prácou na pracovnom liste, ktorý bol venovaný čaju.

          • Naša zborovňa rozkvitla🌼🌼🌼

          • Je milou tradíciou nášho zriaďovateľa na Deň učiteľov (tentokrát o deň skôr kvôli riaditeľskému voľnu) zavítať medzi pedagógov našej školy a venovať im nielen slová vďaky, uznania a obdivu, ale aj milú kvetinovú pozornosť. Nebolo tomu inak ani tento rok. Pani starostka milými slovami ocenila prácu všetkých našich pedagógov a poďakovala im za ich každodennú prácu a úsilie. Voňavá pozornosť bola príjemným prekvapením a zborovňa nám dnes takto pekne rozkvitla. Ďakujeme

          • Návraty, ktoré hrejú pri srdci❤️📗🖋️...

          • ... to sú tie, v ktorých sa stretávame s mladými, cieľavedomými a šikovnými ľuďmi, ktorí raz boli NAŠIMI žiakmi. K nim bezpochyby patrí aj SLÁVKA ZAŤKOVÁ, ktorá už počas školských rokov rada čítala a skúšala pracovať s písaným slovom len tak pre radosť. Pred šiestimi rokmi začala emócie premieňať na verše a poézia sa stala jej vernou priateľkou. Na ceste tohto literárneho priateľstva nezabúdala snívať, aby dnes mohla žiť svoj sen. Pred 4 mesiacmi jej vyšla prvá básnická zbierka Hlas citov, ktorú nám prišla osobne predstaviť. Atmosféra na spoločnom stretnutí bola veľmi príjemná, Slávkino rozprávanie tiež a my sme veľmi radi, že pre svoje prvé autorské stretnutie s čitateľmi si vybrala práve našu /jej školu. Stretnutie s ňou bolo príjemným zavŕšením marcových aktivít venovaných knihám a vďaka jej veršom aj živým pripomenutím si Dňa poézie (21.3.) Slávke ďakujeme za veľmi milé a inšpiratívne stretnutie a prajeme jej veľa tvorivých básnických príležitostí, aby jej Hlas citov mal svoje pokračovanie v ďalších básnických zbierkach.

             

            Ak by ste mali záujem si túto útlu, no emočne nabitú knižočku prečítať, nech sa páči, prikladáme aj link, kde ju nájdete: https://greenie.elist.sk/knihy/hlas-citov#stiahnutie

          • V školskej reštaurácii po anglicky ...🍟🍔🥣🥛

          • Žiaci šiestych ročníkov si precvičovali dialógy v anglickom jazyku, a to priamo v novootvorenej reštaurácii v našej škole. Žiaci priniesli jedlo a nápoje a úlohu čašníkov a zákazníkov si vyskúšal naozaj každý. Anglické frázy a zážitok si snáď zapamätajú navždy. Škoda len, že našu reštauráciu sme museli na tento čas zatvoriť.

          • Deň vody u druhákov 💧

          • Aj u druhákov sme si 22. marca pripomenuli Svetový deň vody. Okrem toho, že sme sa rozprávali o dôležitosti vody v našich životoch, žiaci pracovali aj na zábavných úlohách prepojených s témou vody, venovali sa slovám, ktoré s vodou súvisia, tiež si prečítali krátky príbeh o kvapkách a vo dvojiciach spoločne pracovali s týmto textom. Pomocou počítania s tajničkou sa dostali aj k zložitejšej téme akou je kolobeh vody, o ktorom sa potom diskutovalo aj pomocou edukačného videa. Na záver dňa si každý zo žiakov vytvoril maľovanú kvapku.

          • Svetový deň vody

          • Voda je základ života, nielen pre človeka. Jej dôležitosť a význam si žiaci 3.A a 3.B pripomenuli tematickým vyučovaním. Zopakovali si kolobeh vody a odhaľovali spôsoby jej využitia. Poradili si aj s výpočtom spotreby vody. Na záver zisťovali nové informácie o obojživelníkoch, ktoré pre svoj život nevyhnutne vodu potrebujú. Žiakom sa vyučovanie páčilo a opäť sa naučili niečo nové.

          • Aj inakosť je normálna

          • Svetový deň Downovho syndrómu nám na našich nohách opäť priniesol mnoho farieb či vzorov. Rovnako ako ľudia s Downovým syndrómom do našej spoločnosti. Ďakujeme, že aj takýmto spôsobom podporujete hlavný odkaz: ,,Aj inakosť je normálna“

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ PRE PREDŠKOLÁKOV

          • V dňoch 14.3. a 15.3.2023 zavítali do našej školy predškoláci z MŠ Hliník nad Hronom, Dolná Ždaňa, Lehôtka pod Brehmi i Bzenica. Prišli sa zoznámiť s prostredím, ktoré bude už onedlho aj im blízke. Nakukli do telocvične, školskej jedálne, do tried ŠKD i prvostupniarskych tried. Keďže boli zvedaví, čo sa ich kamaráti stihli naučiť odvtedy ako opustili brány MŠ, zúčastnili sa aj vyučovania. Prváci sa s nimi podelili o školské lavice, aby si aj oni mohli vyskúšať, aký je to pocit, byť v škole. Samozrejme sa spolu aj učili, spoznávali písmenká, číslice, vyfarbovali si a spievali. Potom sa presunuli do podkrovia, kde si v hrnčiarskom ateliéri vyskúšali prácu s hlinou a následne plnili rôzne zábavné aktivity.

            Veríme, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou.

          • Život mravcov

          • Na tematickom vyučovaní si žiaci 2. ročníka priblížili Život mravcov. Žiaci boli rozdelení do skupín, kde každá mala svoj vlastný text zo života mravcov, spoznávali ich hierarchiu, deľbu práce, potravu i samotné časti tela mravcov. Následne si overili svoje nové vedomosti v krátkych testíkoch a potom spoločne vypracovali projekt, aby svoju časť predstavili spolužiakom. Nakoniec si vyrobili aj vlastné mravenisko a mravce.

          • Starostka obce na návšteve

          • Hodina vlastivedy v 3. A  bola trochu  netradičná. Keďže sa učíme o našej obci, zavítala k nám vzácna návšteva. Bola ňou starostka obce Mgr. D. Kordíková. Žiaci p. starostke predložili rôzne návrhy a diskutovali s ňou o tom, čo by v obci zmenili. Rozprávali sme sa i na tému ochrany životného prostredia v obci samotnými žiakmi a rozdiskutovali sme tému separácie odpadu. Emocionálne i edukačné obohatenie bolo na oboch stranách. Aj týmto ďakujeme za návštevu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Discovery Day Spišský Hrhov

          • Dňa 10. 3. 2023 sa niektorí žiaci 1. stupňa odhodlali na veľmi náročnú cestu do Spišského Hrhova. Zúčastnili sa programu podporovaného Unicef prostredníctvom organizácie Škola dokorán n. o. Deti zaujal včelársky workshop, kde "ukuchtili pre včielky maškrty" a mali možnosť odliať si sviečky zo včelieho vosku. Cestou do kaštieľa Csákyovcov absolvovali prehliadku eko areálu školy, ekocentra a videli zelenú strechu. V kaštieli si vypočuli veľmi zaujímavý výklad (vôbec nie nudný) a v grófskom parku ich čakali zábavné aktivity. Naozaj obrovský "hudobný hrmot" narobili v Muzikmuzeu. Domov sme prišli šťastne a nie naprázdno. Škola obdržala rôzne inovatívne pomôcky, ktoré boli inštalované v priestoroch školskej chodby. Žiaci ich už aktívne využívajú počas vyučovacích hodín, ale i počas prestávok. Aj touto cestou ďakujeme Mgr. P. Strážikovi za prívetivý prístup, veľmi hodnotný a podnetný deň pre žiakov i samotných pedagógov.

          • Živočíšne spoločenstvá - blokové vyučovanie

          • S blížiacou sa jarou prichádzajú témy spojené s prírodou aj do lavíc druhákov. Tentokrát venovali celý deň živočíšnym spoločenstvám. Naučili sa pomenovať rôzne spoločenstvá, v ktorých žijú známe zvieratá. Bližšie sa zoznámili so spôsobom života včiel. Urobili si aj krátky test v skupinkách, kde si overili svoje vedomosti a nevynechali ani matematické príklady prepojené s krížovkou o zvieratkách. Deň zakončili hravými aktivitami zahŕňajúcimi živočíchy ako zvieratkovské sudoku, spájačky, omaľovánky či bludiská.

          • Zavítala k nám Gabriela Futová 📚!

          • V piatok sme v našej škole mohli v rámci marcových knižných aktivít privítať jednu z najznámejších a najobľúbenejších slovenských autoriek pre deti a mládež, Gabrielu Futovú. Svojou bezprostrednosťou a zaujímavým rozprávaním si hneď získala pozornosť našich žiakov, ktorí s touto milou a vtipnou PANI spisovateľkou mohli stráviť piatkové dopoludnie. Zvedavých otázok bolo dosť, autorkiných kníh, ktoré si naši žiaci priniesli zo svojej domácej knižnice na autogram tiež, úprimný potlesk detských poslucháčov a divákov bolo počuť aj o poschodie nižšie, čo hovorí za všetko . Veríme, že nielen našim žiakom sa veľmi páčilo, ale aj pani spisovateľka sa u nás cítila príjemne a rada sa k nám v budúcnosti vráti . Keď však videla, aký záujem mali o jej knihy, ktoré priniesla na predaj hlinícki žiaci, tak veríme, že áno.

          • Siedmaci učili tretiakov

          • Žiaci siedmeho ročníka samoštúdiom a prácou vo dvojiciach zistili ako vyzerajú zuby mliečneho a trvalého chrupu, koľko ich je ako sa volajú a ako sú uložené v ústnej dutine. Svoje vedomosti spracovali formou veľmi zaujímavých projektov , pričom pri ich tvorbe sme využili aj medzipredmetové vzťahy, pretože žiaci nielen kreslili a lepili, ale aj modelovali. Svoje získané vedomosti o zuboch potom odovzdali žiakom tretieho ročníka pričom použili svoje projekty a modely mliečnych a trvalých chrupov. Aj siedmakom aj tretiakom sa táto aktivita veľmi páčila.