• ÚSPEŠNÝ MODERÁTOR

          • 20. septembra mala aj naša škola svoje zastúpenie na workshope Úspešný moderátor, ktoré organizovalo POS v Žiari nad Hronom. Redaktori z nášho POŠKORÁDIA Nika, Tomáš, Nicolas a Michal využili možnosť získavať nové skúsenosti pri práci s mikrofónom, a to priamo od redaktorky z RTVS / Rádia Regina, Mariany Kovačechovej. Vyskúšali si rôzne hlasové a dychové cvičenia, zhostili sa role zvedavých moderátorov a zhovorčivých respondentov, spoznali ďalších šikovných mladých ľudí, získavali praktické komunikačné zručnosti vo vystupovaní a pochopili, že v dnešnej dobe to bez komunikácie jednoducho nejde. Príjemné, tvorivé a zážitkové dopoludnie si naši redaktori veľmi pochvaľovali a veríme, že svoje skúsenosti čo najskôr využijú vo vysielaní Poškorádia.

          • Deň bez áut 2022

          • Tento týždeň vo štvrtok 22. septembra si pripomenieme Deň bez áut. Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2000 a do tejto akcie sa vtedy zapojilo 822 európskych miest. Ľudia sú každodenne vystavení hluku, dopravným zápcham a znečistenému ovzdušiu. Cieľom tohto dňa je preto podporiť ekologické formy dopravy ako je pešia, cyklistická a verejná doprava , upozorniť na znečistené životné prostredie automobilmi a následné škodlivé dopady na ľudské zdravie. Vy , ktorí sa do školy vozíte na aute a chcete sa zapojiť do akcie Deň bez áut, príďte tento štvrtok do školy pešo, na bicykli či kolobežke. 

          • Exkurzia Príroda stredného Slovenska

          • Počas našej exkurzie dňa 16.9. 2022 sme navštívili expozície Stredoslovenského múzea v Tihányovskom kaštieli v Banskej Bystrici.

            V expozícii Príroda stredného Slovenska sme mali možnosť vidieť 2400 exponátov a množstvo fotografií  živočíchov, rastlín, hornín, nerastov a skamenelín, tiež schémy predstavujúce typické ukážky prírodných aj umelých ekosystémov. So záujmom sme si prezreli aj expozíciu venovanú farbám prírody, kde sme mali možnosť naše poznatky z biológie prepojiť s fyzikou. Svoje vedomosti o prírodných farbivách sme v praxi využili na tvorivých dielničkách. Následne sme sa presunuli do Arboréta Borová hora vo Zvolene. Tu nás čakala príjemná prechádzka, počas ktorej sme poznávali dreviny typické pre náš región, mali sme možnosť navštíviť rozárium aj skleník so zbierkami kaktusov a sukulentov.

          • DOŽINKOVÉ TVORIVÉ DIELNE

          • Žatva, mlátenie a mletie obilia, vitie dožinkového venca, ale aj príprava tradičných jedál, dožinkový sprievod a k tomu nezameniteľný slovenský folklór. To všetko je súčasťou dožinkov - bohatej oslavy úrody, ktorá patrila a vďaka milovníkom tradičného poľnohospodárska i folklóru aj patrí do kultúrneho dedičstva Slovákov. Vďaka POS v Žiari nad Hronom, ktoré pripravilo pre našich žiakov zážitkové tvorivé dielne, žiaci v rámci regionálnej výchovy odkryli nepoznaný kus regionálnych tradícií, vytvorili originálne jesenné venčeky a podieľali sa na tvorbe dožinkového venca, ktorý naše žiačky odovzdali na nasledujúci deň na kultúrnom podujatí venovanom práve dožinkom. Dožinkové radosti priniesli do triedy radosť z učenia o téme, ktorú v učebniciach žiaci nenájdu a už teraz sa tešia na ďalší regionálny blok slovenských tradícií

                    

             

          • KEČKA, pýcha nášho regiónu, zdolaná:)

          • Tento školský rok sme, my šiestaci, otvorili odvážnou turistikou  do našej prírodnej rezervácie Bralce-Kečka. Mali sme deň tvorený biológiou, telesnou výchovou, geografiou i regionálnou výchovou v praxi. Čakala nás nádherná prírodná krajina, skalné veže a vežičky, machom porastené kamene zatienené zvláštnym papradím, malé kamenné moria, mlynské kamene z ružového ryolitu vyrobené ľudskou rukou, pukliny, jaskyne, skalný tunel, obrovské skalné steny, hlboké diery  a k tomu občas schodíky, rebrík a reťaze – všetko, sme obzreli, a nemalé kilometre zvládli, aj keď niekedy boli naše sily naozaj na pokraji. No, stálo to zato. KEČKA, zdolaná:)

          • ANGLICKÝ LEKTOR OPÄŤ V NAŠEJ ŠKOLE

          • Vážení rodičia,

            v termíne 21.-25.11.2022 sa uskutoční v našej škole týždeň s anglicky hovoriacim lektorom v rozsahu 3 vyučovacích hodín každý deň za cenu 30€ za celý týždeň. Prihlásiť sa môžu žiaci od 1.- 9.ročníka.

            V prípade záujmu vypíšte tento dotazník https://forms.gle/zz558PPibqLD9VDt7 do 21.septembra 2022.

            Poplatok bude potrebné uhradiť najneskôr do 10.novembra 2022.

            V prípade otázok kontaktujte p. učiteľku Tužinskú alebo p. učiteľku Borošovú.

          • Oznam pre rodičov detí, ktoré navštevujú ŠKD a CVČ

          • Na základe VZN č. 04/2022 o výške príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach obec Hliník nad Hronom určuje  od 1.10.2022 :

             1. mesačný príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť Školského klubu detí (ŠKD)

            (§114 zákona č.245/2008 Z.z.)

            na jedno dieťa vo výške

            10,- € za dieťa, ktoré využíva ŠKD do 16:00 hod.

             5,- € za dieťa, ktoré využíva ŠKD do 13:30 hod.

             5,- € za dieťa, ktoré navštevuje rannú družinu.

             

            2. mesačný príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť Centra voľného času (CVČ)

            5,00 € - za  dieťa do 15 rokov,

            5,00 € - za študenta od 15 do 25 rokov,

            8,00 € - za inú dospelú osobu do veku 30 rokov

            Povinnosť úhrady je do 15. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca,  a to                                                     a) bezhotovostným prevodom,      b) v hotovosti. 

            Číslo účtu , na ktoré môžete poplatok uhradiť: SK9109 0000 0000 04 111 63226

            Do poznámky prosíme uviesť meno a triedu dieťaťa.

          • Milí žiaci a rodičia,

          • naša škola sa po letných prázdninách opäť otvorí 5. septembra. Stretneme sa o 8:00 hod. na školskom dvore a  spolu slávnostne zahájime nový školský rok.

            Tešíme sa na Vás :)

             

            Pre zabezpečenie bezpečného prostredia v škole je aj naďalej potrebné predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti. Zákonný zástupca odovzdá vyhlásenie prostredníctvom EduPage alebo v papierovej forme. Vyhlásenie nájdete nižšie  alebo v papierovej podobe na sekretariáte školy.

          • Oznam pre stravníkov

          • Oznamujeme stravníkom, že školská jedáleň bude v mesiaci september vydávať pre žiakov obedy a desiatu od 6.septembra 2022 (5. septembra sa nevarí). Ak chcete svoje dieťa prihlásiť na obedy v ŠJ v  školskom roku 2022/2023, je potrebné vypísať prihlášku najneskôr do 6.septembra 2022 do 7:00 hod.. Prihlášku si môžete stiahnuť nižšie, alebo osobne prevziať 31.augusta alebo 2 a 5.septembra 2022 u vedúcej ŠJ do 14:00 hod. Výšky stravného za september – december 2022 sú uvedené na stránke školy v záložke Školská jedáleň.

             

          • Anglický prázdninový týždeň

          • Aj keď sa prázdniny pomaly blížia do svojho cieľa, na nástup do školy majú naši žiaci predsa len k dobru ešte sladké 2 týždne .

            Ten minulý však využili niektoré dievčatá a niektorí chlapci vo svoj prospech a odvážne ho strávili v priestoroch svojej školy. Od pondelka 15.augusta 2022 sa zdokonaľovali v angličtine v dennom anglickom tábore. Dievčatá a chlapci strávili zábavný týždeň, naučili sa nové hry, zlepšili si počúvanie angličtiny od lektora z Londýna, precvičili si verbálnu aj písomnú komunikáciu v angličtine, ale nadviazali aj nové a posilnili staré priateľstvá. Veríme, že týždeň plný dobrej nálady, smiechu a angličtiny bol pre žiakov príjemným a prospešným spestrením ich prázdninových chvíľ.

          • Oznam

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,       

            na základe zmeny v legislatíve v poskytovaní dotácií na stravovanie  od  01.07.2022 nadobúdajú účinnosť ustanovenia zákona č. 232/2022 Z.z. o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            V tejto súvislosti uvádzame, že zákon č.232/2022 mení a dopĺňa zákon č. 597/2003 Z.z. o dani z príjmov a zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, čím dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na stravu.       

            Dotáciu na stravu je možné poskytnúť:       

            1.) dieťaťu, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen neuplatnil nárok na sumu daňového zvýhodnenia.         

            2.) deťom v základnej škole do 15 rokov veku, ak si ani jeden  rodič na dieťa neuplatnil daňový bonus. Súbeh poberania tohto daňového bonusu a dotácie na stravu nie je možný u detí do 15 rokov.                                        Nárok na poskytnutie dotácie preukazuje rodič dieťaťa do veku 15 rokov novým čestným vyhlásením o neuplatnení si daňového bonusu.       

            3.) deti nad 15 rokov v poslednom ročníku ZŠ  (napr. z dôvodu odkladu povinnej školskej dochádzky), ktoré majú nárok na dotáciu na stravu aj v prípade, ak si rodič na toto dieťa uplatnil nárok na daňový bonus (v sume 40 eur mesačne).       

            V prípade detí, ktoré dovŕšili 15 rokov veku je možný súbeh poberania daňového bonusu a dotácie na stravu, povinnosť predloženia čestného vyhlásenia sa nevzťahuje na rodičov týchto detí. 

            V prípade záujmu o poskytnutie dotácie nahláste túto informáciu škole na mail zshlinik@gmail.com alebo na číslo 0911 994 814 do 5.8.2022 do 13:00 hod.

          • Poďakovanie

          • Milí rodičia,

            ďakujeme za spoluprácu, podporu, inšpiráciu, uznanie, ale i objektívne pripomienky a dotazy, ktoré nás posúvajú vpred. V mene kolektívu pedagógov Vám ďakujeme aj za všetky kvetinky a milé drobnosti, ktoré nám darovali tí, vďaka ktorým naša škola vždy ožíva:  👫👫🧡. Tešíme sa na spoluprácu v novom školskom roku!

            Obecnému úradu v Hliníku nad Hronom vyslovujeme veľké poďakovanie a pochvalu zároveň za každoročné slávnostné prijatie deviatakov u pána starostu a následné odovzdávanie vysvedčení, ktoré je vždy pripravené na vysokej úrovni.   ĎAKUJEME!!!

          • Šiestaci na výlete v Banskej Bystrici

          • Aj my sme sa už nevedeli dočkať nášho koncoročného výletu do Banskej Bystrice. Najskôr sme navštívili Múzeum SNP. Prehliadka aj výklad lektora nás preniesli do doby SNP, kde naši pradedovia dokázali obhajovať ideály Slovákov.

            Popoludnie sme strávili v JUMP ARÉNE, na ktorú sme sa všetci tešili. Tu sme sa vybláznili a vyskákali a na radosť pani učiteliek sa nikto z nás ani nezranil 😊. Spokojní sme teda boli všetci a náš výlet nemal chybu👍.

          • HODINA PRVEJ POMOCI

          • Siedmaci sa v tomto školskom roku na hodinách biológie učili o ľudskom tele a preto sme sa rozhodli, že poslednú hodinu biológie sa naučíme ako správne previesť KPR - kardiopulmonálnu resuscitáciu, ako uložiť človeka do stabilizovanej polohy a ako ošetriť zlomeniny a popáleniny. Sme veľmi radi, že naša bývalá žiačka a teraz už aj členka Mládeže SČK v Žiari nad Hronom Ninka Jakušová ani na chvíľu neváhala a prišla ochotne medzi našich siedmakov. Ninka previedla žiakov postupne od teórie cez názorné ukážky až po samostatnú činnosť siedmakov témou prvej pomoci. Ninke ďakujeme, že si na nás našla čas a odovzdala nám cenné vedomosti a skúsenosti. To čo sa žiaci v tento deň naučili, zužitkovali o niekoľko dní v rámci dňa zameraného na ochranu človeka a prírody.

          • SIEDMACI ODKRÝVALI BOJNICKÉ TAJOMSTVÁ

          • Bojnické tajomstvá sa vybrali na svojom koncoročnom výlete odkrývať siedmaci. Svoj postreh, schopnosť spolupracovať a robiť tímové rozhodnutia, pozorovacie schopnosti a logické myslenie si vyskúšali v únikových hrách tzv. escape rooms Alchymista, Salónik a vo vonkajšej hre Bojnická veštica. Počasie síce bolo na plavky, ktoré tentokrát nemali 😀, ale spokojnosť bola veľká aj bez nich. Vyskúšali si niečo úplne nové a páčilo sa im, čo bolo najdôležitejšie. Na hodinku sa ešte ocitli v Múzeu praveku, kde sa o tomto období dozvedeli to, čo v učebniciach nenašli a zážitkovou formou sa do tohto obdobia mohli aspoň na chvíľu preniesť. Po dvoch rokoch si deti výlet naozaj užili a po celoročnej snahe aj zaslúžili 👍.

          • NOC V ŠKOLE ...

          •  sa rozhodli vyskúšať niektorí žiaci z 1. A, 1. B, 2. A a 3. A. Triedy sa premenili na herne a nocľahárne. O program bolo postarané: hry, súťaž – hľadanie geometrických tvarov na čas, prehliadka školy, večera – pizza, nočná vychádzka s baterkami, rozbaľovanie spacákov, čítanie a pozeranie rozprávky na dobrú noc. Plno dobrôt, plno zážitkov, smiechu, detského pišťania, behania, hľadania svojich vecí, proste kto to nezažil, nevie.

             

          • Pamätná izba A. Kmeťa

          • Žiaci 3.B triedy boli na exkurzii v Pamätnej izbe A. Kmeťa v Bzenici. Na vlastivede sa učili o osobnostiach našich obcí a preto chceli vedieť čo najviac o A. Kmeťovi. Podarilo sa im to, pretože pani Anička, žijúca príbuzná A. Kmeťa deťom krásne a zaujímavo porozprávala o ňom. Spríjemnila prehliadku a rozprávanie o jeho živote spevom piesní vo viacerých jazykoch a nárečiach. Rozprávala im o zbierkach, ktoré sú vystavené v múzeách Martine a Bratislave. Zaviedla žiakov ku rodnému domu A. Kmeťa a motivovala ich svojim prísľubom, že sa v septembri stretnú a spolu navštívia  kúpalisko a Kamenné more, kde im porozpráva viac o živote A. Kmeťa. Deti sa veľmi tešili a do školy prišli plné príjemných zážitkov.  Za žiakov 3.B triedy pani Aničke ĎAKUJEME .

          • VÝLET PRVÁČIKOV NA RANČ ZLATÝ VRCH

          • Pekne „po vlastných“ sme sa dostali k vytúženým koníkom. Teta Lenka a naša Zdenka s ostatnými dievčatami nám porozprávali a poukazovali veľa zaujímavých vecí týkajúcich sa práce s koníkmi na ranči. Veľkou odmenou pre väčšinu z nás bola jazda na koni. Bolo tam SUPER!  

          • Čo šepká les

          • Žiaci šiesteho ročníka – Linda Longauerová,  Jakub Urban a  Denis Kicko  sa zúčastnili 21.6. 2022 10. ročníka súťaže Čo šepká les v krásnom prostredí Svätého Antona.  Súťažili v disciplínach ako poznávanie plemien poľovníckych psov, zvierat, vtákov, plazov, stromov, listov a plodov. Určovali stopy a zvuky zvierat. Sadili stromčeky a zhotovovali vtáčiu búdku. Síce sa žiaci v súťaži neumiestnili na popredných priečkach, ale už samotná účasť na perfektne zorganizovanej súťaži v krásnom prostredí s vynikajúcim gulášom, ktorý uvarili poľovníci, bola pre nich odmenou za vynaložené úsilie a niekoľkotýždňovú prípravu.

          • Návšteva útulku

          • Šiestaci  navštívili psí útulok v Hliníku nad Hronom. Psíkov potešili nielen prechádzkou a vyvenčením, ale im aj priniesli a odovzdali pletené hračky z recyklovaného materiálu – tričiek, ktoré uplietli žiaci druhého stupňa našej školy počas Zeleného dňa v máji.