• Svetový deň vody

          • Voda je základ života, nielen pre človeka. Jej dôležitosť a význam si žiaci 3.A a 3.B pripomenuli tematickým vyučovaním. Zopakovali si kolobeh vody a odhaľovali spôsoby jej využitia. Poradili si aj s výpočtom spotreby vody. Na záver zisťovali nové informácie o obojživelníkoch, ktoré pre svoj život nevyhnutne vodu potrebujú. Žiakom sa vyučovanie páčilo a opäť sa naučili niečo nové.

          • Aj inakosť je normálna

          • Svetový deň Downovho syndrómu nám na našich nohách opäť priniesol mnoho farieb či vzorov. Rovnako ako ľudia s Downovým syndrómom do našej spoločnosti. Ďakujeme, že aj takýmto spôsobom podporujete hlavný odkaz: ,,Aj inakosť je normálna“

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ PRE PREDŠKOLÁKOV

          • V dňoch 14.3. a 15.3.2023 zavítali do našej školy predškoláci z MŠ Hliník nad Hronom, Dolná Ždaňa, Lehôtka pod Brehmi i Bzenica. Prišli sa zoznámiť s prostredím, ktoré bude už onedlho aj im blízke. Nakukli do telocvične, školskej jedálne, do tried ŠKD i prvostupniarskych tried. Keďže boli zvedaví, čo sa ich kamaráti stihli naučiť odvtedy ako opustili brány MŠ, zúčastnili sa aj vyučovania. Prváci sa s nimi podelili o školské lavice, aby si aj oni mohli vyskúšať, aký je to pocit, byť v škole. Samozrejme sa spolu aj učili, spoznávali písmenká, číslice, vyfarbovali si a spievali. Potom sa presunuli do podkrovia, kde si v hrnčiarskom ateliéri vyskúšali prácu s hlinou a následne plnili rôzne zábavné aktivity.

            Veríme, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou.

          • Život mravcov

          • Na tematickom vyučovaní si žiaci 2. ročníka priblížili Život mravcov. Žiaci boli rozdelení do skupín, kde každá mala svoj vlastný text zo života mravcov, spoznávali ich hierarchiu, deľbu práce, potravu i samotné časti tela mravcov. Následne si overili svoje nové vedomosti v krátkych testíkoch a potom spoločne vypracovali projekt, aby svoju časť predstavili spolužiakom. Nakoniec si vyrobili aj vlastné mravenisko a mravce.

          • Starostka obce na návšteve

          • Hodina vlastivedy v 3. A  bola trochu  netradičná. Keďže sa učíme o našej obci, zavítala k nám vzácna návšteva. Bola ňou starostka obce Mgr. D. Kordíková. Žiaci p. starostke predložili rôzne návrhy a diskutovali s ňou o tom, čo by v obci zmenili. Rozprávali sme sa i na tému ochrany životného prostredia v obci samotnými žiakmi a rozdiskutovali sme tému separácie odpadu. Emocionálne i edukačné obohatenie bolo na oboch stranách. Aj týmto ďakujeme za návštevu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Discovery Day Spišský Hrhov

          • Dňa 10. 3. 2023 sa niektorí žiaci 1. stupňa odhodlali na veľmi náročnú cestu do Spišského Hrhova. Zúčastnili sa programu podporovaného Unicef prostredníctvom organizácie Škola dokorán n. o. Deti zaujal včelársky workshop, kde "ukuchtili pre včielky maškrty" a mali možnosť odliať si sviečky zo včelieho vosku. Cestou do kaštieľa Csákyovcov absolvovali prehliadku eko areálu školy, ekocentra a videli zelenú strechu. V kaštieli si vypočuli veľmi zaujímavý výklad (vôbec nie nudný) a v grófskom parku ich čakali zábavné aktivity. Naozaj obrovský "hudobný hrmot" narobili v Muzikmuzeu. Domov sme prišli šťastne a nie naprázdno. Škola obdržala rôzne inovatívne pomôcky, ktoré boli inštalované v priestoroch školskej chodby. Žiaci ich už aktívne využívajú počas vyučovacích hodín, ale i počas prestávok. Aj touto cestou ďakujeme Mgr. P. Strážikovi za prívetivý prístup, veľmi hodnotný a podnetný deň pre žiakov i samotných pedagógov.

          • Živočíšne spoločenstvá - blokové vyučovanie

          • S blížiacou sa jarou prichádzajú témy spojené s prírodou aj do lavíc druhákov. Tentokrát venovali celý deň živočíšnym spoločenstvám. Naučili sa pomenovať rôzne spoločenstvá, v ktorých žijú známe zvieratá. Bližšie sa zoznámili so spôsobom života včiel. Urobili si aj krátky test v skupinkách, kde si overili svoje vedomosti a nevynechali ani matematické príklady prepojené s krížovkou o zvieratkách. Deň zakončili hravými aktivitami zahŕňajúcimi živočíchy ako zvieratkovské sudoku, spájačky, omaľovánky či bludiská.

          • Zavítala k nám Gabriela Futová 📚!

          • V piatok sme v našej škole mohli v rámci marcových knižných aktivít privítať jednu z najznámejších a najobľúbenejších slovenských autoriek pre deti a mládež, Gabrielu Futovú. Svojou bezprostrednosťou a zaujímavým rozprávaním si hneď získala pozornosť našich žiakov, ktorí s touto milou a vtipnou PANI spisovateľkou mohli stráviť piatkové dopoludnie. Zvedavých otázok bolo dosť, autorkiných kníh, ktoré si naši žiaci priniesli zo svojej domácej knižnice na autogram tiež, úprimný potlesk detských poslucháčov a divákov bolo počuť aj o poschodie nižšie, čo hovorí za všetko . Veríme, že nielen našim žiakom sa veľmi páčilo, ale aj pani spisovateľka sa u nás cítila príjemne a rada sa k nám v budúcnosti vráti . Keď však videla, aký záujem mali o jej knihy, ktoré priniesla na predaj hlinícki žiaci, tak veríme, že áno.

          • Siedmaci učili tretiakov

          • Žiaci siedmeho ročníka samoštúdiom a prácou vo dvojiciach zistili ako vyzerajú zuby mliečneho a trvalého chrupu, koľko ich je ako sa volajú a ako sú uložené v ústnej dutine. Svoje vedomosti spracovali formou veľmi zaujímavých projektov , pričom pri ich tvorbe sme využili aj medzipredmetové vzťahy, pretože žiaci nielen kreslili a lepili, ale aj modelovali. Svoje získané vedomosti o zuboch potom odovzdali žiakom tretieho ročníka pričom použili svoje projekty a modely mliečnych a trvalých chrupov. Aj siedmakom aj tretiakom sa táto aktivita veľmi páčila.

          • Rovesnícke vyučovanie v siedmom ročníku

          • Žiaci triedy 7.A na hodine biológie spracovali tému vitamíny do pekných projektov. Pri ich prezentácii spontánne dostali nápad, svoje získané vedomosti o vitamínoch odprezentovať  ich rovesníkom v triede 7.B. A tak si v jeden piatkový deň Nelka a Paulínka  vyskúšali byť „pani učiteľkami“ a takto opísali 45 minút strávených  so svojimi rovesníkmi : „Boli sme v triede 7.B, kde sme prezentovali tému vitamíny. Najprv sme im podali informácie a potom sme im pripravili krátky kvíz – kde sa rozdelili žiaci do skupín. Rozdali sme im tabuľky s možnosťami A, B, C, D. Postupne sme im dávali otázky, ktoré sa týkali vitamínov a oni na ne odpovedali pomocou tabuliek. My sme zapisovali ich odpovede na tabuľu a vždy sme aj vyhodnotili správnosť odpovede. Všetci sa snažili, no víťazom bola skupina, kde boli Lucia, Silvia, Denisa a Sabína.“

          • 👌👌Lepšia ako kupovaná...

          • Deti v ŠKD sa s p. vychovávateľkou Radkou vybrali  do školskej kuchynky uvariť niečo špeciálne – domácu plastelínu. I keď táto špecialita nie je určená na jedenie, pozostávala iba z jedlých surovín. Ako deti pridávali do hrnca suroviny a  usilovne miešali, neveriacky krútili hlavami, či z  hmoty, ktorú mali v hrnci sa určite vytvorí plastelína. Chcelo to dávku trpezlivosti a po dlhšom zahrievaní domáca plastelína bola na svete.

             Po vychladnutí sa deti s veľkou radosťou pustili do miagania a veľmi si to užívali.

          • Testovanie 9 2023

          •  

                 V stredu 22. 3. 2023 sa uskutoční Testovanie 9 2023 žiakov 9. ročníka z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry.

                 Cieľom testovania je porovnať výkony žiakov v testovaných predmetoch a na základe výsledkov žiakov poskytnúť spätnú väzbu školám o ich úrovni v porovnaní s ostatnými školami na Slovensku. V zmysle školského zákona v platnom znení prijímajú stredné školy žiakov na štúdium aj na základe výsledkov externého testovania.

                 Začiatok testovania je o 8:00 hod., koniec testovania je o 11:50 hod. (intaktní žiaci), o 12:20 hod. (žiaci so ZZ zaradení do I. skupiny).

                 Testy:

            • matematika – 90 min. – intaktní žiaci / 105 min. – žiaci so ZZ I. sk.

             (30 úloh – 15 otvorených úloh s krátkou číselnou odpoveďou, 15 uzavretých úloh s výberom jednej odpovede zo 4 možností);

            • slovenský jazyk a literatúra – 70 min. – intaktní žiaci / 85 min. – žiaci so ZZ I. sk.  (30 úloh – 20 uzavretých úloh s výberom odpovede zo 4 možností, 10 otvorených úloh s tvorbou krátkej odpovede).

                Pomôcky: modré pero (treba mať aj rezervné), na matematike papiere na pomocné výpočty (pripraví škola), kalkulačka, rysovacie potreby.

            Ďalšie informácie sú dostupné na: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

             

          • Učiaci sa kolektív 💻📚

          • Pedagógovia prázdninový čas svojich žiakov využili na vlastné sebavzdelávanie a spoločne absolvovali 1. časť aktualizačného vzdelávania, ktoré bolo zamerané na rozvoj digitálnej gramotnosti, digitálnej bezpečnosti a príprave učebného materiálu cez edukačný portál. Výbornými lektorkami boli tentokrát kolegyne Peťka a Tánička, ktoré pripravili pre učiacich sa kolegov zaujímavý obsah vzdelávania, vytvorili príjemnú pracovnú atmosféru a úlohu lektoriek zvládli na výbornú .

          • SLOVENČINE NA STOPE 🔎

          • Slovenčine na stope, boli naši siedmaci, ktorí sa v rámci tematického vyučovania pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka pustili do pátrania po tom, ako to všetko bolo, kým sme my, Slováci dostali vzácny dar v podobe nášho spisovného materinského jazyka. Pri tomto bádateľskom pátraní sa ocitli na Veľkej Morave v prítomnosti Cyrila a Metoda, vyskúšali si písať prvým písmom Slovanov - hlaholikou, pri tvorbe spoločného informačného plagátu sa bližšie spoznali s Antonom Bernolákom a Ľudovítom Štúrom, zahrali sa na štúrovských tlmočníkov, hľadali v našej pestrej slovenčine slová, ktoré pre nich najkrajšie znejú a sú pre nich výnimočné nielen zvukom, ale aj obsahom. Dali na pravú mieru otázku okolo zavedenia ypsilonu, otvárali slovné trezory a stihli poslať Ľudovítovi Štúrovi svoje originálne vyznania, prečo majú radi svoj materinský jazyk. Všetky informácie, ku ktorým sa dostali, ktoré vytriedili a ktoré spracovali budú teraz ešte ukladať do vlastnej poznámkovej interaktívnej knihy - lapbooku, ktorá bude určite rovnako tvorivá a originálna, ako naši šikovní siedmaci.

          • 🏅Naša aktivita ocenená

          • Na konci  roka 2022 sa naši žiaci spolu so školskou psychologičkou zapojili aktivitou Spoznávam samého seba v kontexte kariérovej výchovy  do iniciatívy Týždeň kariéry, ktorú organizovalo Združenie pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry. Do výzvy   sa  zapojilo 16 organizácií vrátane škôl, poradní či úradov práce, ktoré v decembri 2022 a januári 2023 zorganizovali celkovo 36 podujatí kariérového poradenstva naprieč celým Slovenskom.

            Naša aktivita bola ocenená, keďže patrila medzi tie najinšpiratívnejšie. Ako cenu sme získali poradenské karty od spoločnosti b-creative.

          • Cheer je cool

          • Cheerleading = šport vhodný rovnako pre chlapcov aj dievčatá, ktorý zapája do aktivity všetky deti z triedy, nezávisle na ich fyzickej pripravenosti. Zábavným spôsobom vytvára medzi deťmi pocit dôvery a zodpovednosti za spoločný výsledok tímu, učí ich spolupracovať a pomáhať si navzájom. Rozvíja základné pohybové schopnosti, rozvíja obratnosť, koordináciu, gymnastické, silové aj tanečné zručnosti. Poskytuje škole skvelú príležitosť na vytvorenie školských športových klubov, ktoré zabezpečia prezentáciu školských aktivít alebo aj reprezentáciu školy v rámci športových súťaží školského športu. CHEER JE PROSTE COOL.

          • ⛸️Ôsmaci na ľade ⛸️

          • Občas si treba vyvetrať hlavy aj cez vyučovanie ... Pravdaže efektívne, zmysluplne a spoločne, tak ako sa to podarilo našim ôsmakom. Tí si v piatok posledné dve hodiny dali spoločné triedne korčuľovanie v SLOVALCO ARÉNE v Žiari nad Hronom a splnili tak triednu výzvu :"Hybaj, na ľad!" A to doslova a do písmena, lebo na ľade boli naozaj všetci (až na Tomiho, ktorý, keby mohol, je tam tiež). Začiatočnícka odvaha a korčuliarske zručnosti našich tínedžerov sa navzájom dopĺňali a aj vďaka príjemnej atmosfére a triednej pohode si ôsmaci aj s pani učiteľkou a pánom učiteľom naozaj tie svoje "hlavy v piatok vyvetrali". Bolo super!