• Ako vzniká dážď...🌧

          • Na hodinách fyziky sme riešili úlohu o tom, ako vzniká dážď. Svoje teoretické vedomosti sme si vyskúšali v praxi – „ vymodelovali " sme dážď. Každý projekt bol orginálny a zaujímavý. Fantázii sme medze nekládli a svoje 3D projekty sme dotvorili prírodnými materiálmi, ktoré sme vonku nazbierali. Pracovali sme samostatne, ale aj v skupinách. Práca aj prezentácia hotových projektov nás bavili.

            Lucka, Linda, Dorotka, Natália – 7. roč.

          • Bádanie a meranie na hodine biológie

          • Siedmaci už dávno vedia, že ľudia môžu mať jednu zo štyroch  krvných  skupín  – A, B, AB alebo  0. Na hodine biológie však padla otázka: „ A akú krvnú skupinu bude mať dieťa?“. A tak sa siedmaci zahrali na genetikov a pri zisťovaní dedičnosti krvných skupín potvrdili platnosť Mendelových  pravidiel dedičnosti. Mohli si zvoliť jednoduchšiu cestu a použiť kalkulačku krvných skupín, ktorá je bežne dostupná na internete. My sme si však zvolili , síce spôsob zložitejší, ale pri počítaní a kombinovaní žiaci zistili, že dieťa nemôže mať náhodnú krvnú skupinu, ale ide o dedičnosť, ktorá má určité pravidlá.  Svoje konečné zistenia si porovnali s informáciami na internete a potom ich spracovali do pekných  informačných letákov . Úplne spontánne na konci genetického bádania niekoľko žiakov skonštatovalo: „Aha, tak to nie je náhoda, akú krvnú skupinu mám.“

            Keďže o krvných skupinách sa siedmaci učia v rámci témy Obehová sústava, na záver hodiny si vzájomne odmerali aj krvný tlak. Tu tiež dospeli k rôznym zisteniam. Niekto mal tlak zvýšený, niekto nízky, pár žiakov malo tlak v pásme normy.

          • Držíme palce deviatakom

          • Dnes čaká našich deviatakov 2. termín prijímacích pohovorov, jeden z  dôležitých krokov k vlastnej budúcnosti...Milí naši deviataci, prajeme vám, nech je tento váš  krok odvážny, vy nech ste úspešní a sami so sebou spokojní! Držíme vám všetci palce

          • STAVANIE MÁJA

          • Jednu z májových tradícií – stavanie mája – počas tematického dňa skúmali a zažívali šiestaci.
            Prácou s textom získali o tejto tradícii nové informácie. Spoločne vytvorili 3-D model
            tradičnej slovenskej dediny. V nej potom chlapci postavili dievčatám máj. Tie im za odmenu
            počas majálesu zaspievali a zatancovali.

          • WocaBee zdarma do 30.8.2023

          • V čase pred Veľkou nocou sa žiaci z 2.stupňa zapojili do súťaže, kde sa cez aplikáciu WocaBee učili slovíčka z angličtiny. Vecné ceny sme nevyhrali, ale naša škola bola ako jediná vyžrebovaná škola z okresu Žiar nad Hronom a získali sme licenciu WocaBee zdarma do 30.8.2023. Žiaci si popri súťažení obohatili slovnú zásobu cudzieho jazyka a zlepšili si aj výslovnosť. 

          • Aj takto sa pripravujú

          • Žiaci 9.ročníkov sa dnes spolu so školskou psychologičkou zamerali na psychickú prípravu pred prijímacími skúškami na stredné školy. Vyskúšali si v praxi metódy mindfulness (rozvoj vedomej všímavosti),techniku postupného uvoľňovania celého tela. Navzájom si písali pozitívne odkazy a tiež sa v rámci prevencie rozprávali o tom ako sebapoznanie a sebaláska môže pomáhať v prevencii a liečbe rôznych závislostí.

          • LESNÍCKY DEŇ🌲🌳🌱

          • Žiaci 5. ročníka sa v stredu vybrali do Banskej Štiavnice, kde sa zúčastnili na veľmi peknej akcii pod názvom Lesnícky deň. Stredná odborná škola lesnícka v Banskej Štiavnici pripravila pre deti mnoho aktivít zameraných na rozvoj prírodovedného myslenia. Síce bolo poriadne chladno až mrazivo, ale krásne prostredie botanickej záhrady a slniečko, ktoré sa nás snažilo zohriať a zaujímavé aktivity na jednotlivých stanovištiach nás rýchlo vtiahli do spoznávania a opakovania si vedomostí získaných na hodinách biológie. Žiaci spoznávali lesné dreviny a rastliny, lesné zvieratá či škodcov, stopy, parožie či srsť zvierat. Nechýbali sokoliari, kynológovia a ani kone a trubači. Najšikovnejší žiaci si priniesli domov aj rôzne ocenenia a diplomy. Za snahu, ktorú preukázali na jednotlivých stanovištiach ich na konci čakalo aj chutné občerstvenie. Po absolvovaní Lesníckeho dňa, ktorý nadväzuje na tradíciu Apríla – mesiaca lesov, sme sa vybrali do historického centra Banskej Štiavnice a pozreli sme si aj budovy, ktoré zničil marcový požiar. Poprechádzali sme sa po Nmestí svätej Trojice s morovým stĺpom a samozrejme sme si priniesli pekné suveníry.

          • Stredovekí pisári a počtári  ✒🖌

          • Do sveta stredovekej spoločnosti sme s našimi siedmakmi vstúpili podľa hesla "Ora et labora" 🙃Svoju zručnosť naši "stredovekí obyvatelia" v roli šíriteľov poznania dokázali výrobou vlastného papiera, ktorého postup výroby budú musieť i zdokumentovať(p.s. pergamen ako ekozástancovia sme z tvorby vynechali😉.Svoje  logické myslenie využili v algebre pri mierach a váhach, stali sa tvorcami vlastných stredovekých "počtov" (konečne objavili arabské číslice) a zjednodušili si rátanie násobilky. Svoju znalosť písma preukázali pri prepise a tvorbe textov, v tichosti sprevádzaní gotickou hudbou. A svoju chuť spoznávať i ochutnať dokázali pri "návšteve" stredovekej kuchyne. Nuž, usúdili sme, že život v stredoveku veru jednoduchý nebol. No, pre našich stredovekých obyvateľov, veru nevšedný i poučný bol😊

          • Dievčatá si vyspievali skvelé umiestnenia!🎤🎼

          • V okresnom kole speváckej súťaže SPIEVAM, SPIEVAŠ, ktorú organizovalo CVČ v Kremnici sa našim "speváckym želiezkam v ohni" naozaj darilo! V speve populárnych piesní sme získali tri umiestnenia:

            v 2. kategórii (3. - 4.ročník ) 3. miesto Kristín Švecová,

            v 3. kategórii (5.- 6.ročník )2. miesto Barborka Macková,

            v 4. kategórii (7.- 9. ročník ) 2. miesto Sofia Jakušová, ktorú na gitare sprevádzal jej spolužiak Nikolas Debnár.

            Všetkým dievčatám aj Nikolasovi gratulujeme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy .

          • Máme radi knihy alebo prváci v obecnej knižnici📕📖📗

          • Naši prváci navštívili obecnú knižnicu📖📗📕, kde ich milo privítala pani knihovníčka Danka Rozenbergová a predstavila im pani Vierku Stolárikovú, našu rodáčku a  autorku rozprávky, ktorú im neskôr prečítala. Žiaci pozorne a so záujmom počúvali rozprávanie o tom, ako táto rozprávka  vznikla.

            Návšteva knižnice sa žiakom veľmi páčila, dozvedeli sa veľa nových vecí o knihách a o rozprávkach. Pani knihovníčka žiakom vysvetlila  čo všetko im knižnica ponúka a rozdala milé darčeky. Naši prváci sa do školy vracali usmiati a plní zážitkov. Obom - p. Rozenbergovej aj p. Stolárikovej veľmi pekne ďakujeme.💕

          • Skvelá novina

          • Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: 

            https://www.kraloveskoly.cz/zshliniknadhronom/

             

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 3.5. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!  


            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  
            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • Keď sa učíme my...💪😊

          • Vzdelávanie našich pedagógov "pod taktovkou" výborného českého didaktika Róberta Čapka alebo Líného učiteľa bolo inšpiratívne, pedagogicky i didakticky osviežujúce, motivačne bohaté, pohodové a hlavne zážitkové. Ďakujeme za skvelú "navigáciu" ! Kde je vôľa, tam je cesta a na jej konci cieľ . Vôľu máme, cestu a smer tiež a cieľ sme mali možnosť včera vidieť, počuť a zažiť. S chuťou ideme za novým dobrodružstvom "líných učiteľov" .

          • Divadelné predstavenie "100 eur je"

          • Štvrtkové vyučovacie hodiny nám spríjemnilo divadelné predstavenie "100 eur je" , ktoré sa venovalo téme, pred ktorou nemôžeme v súčasnej dobe zatvárať oči - šikane. Tú v podobe zaujímavého divadelného predstavenia prišli odprezentovať šikovné žiačky z divadelného oboru SZUŠ v Hliníku nad Hronom pod pedagogickým vedením pani učiteľky Kristíny Mečko. Herecké výkony všetkých dievčat boli výborné, uveriteľné a téma, ktorú umelecky spracovali rezonovala medzi žiakmi aj po hlasnom potlesku. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie predstavenia!

          • Spoločenstvo včiel🌷🌺🐝🐝

          • Žiaci 2. ročníka si priblížili Spoločenstvo včiel pomocou tematického vyučovania. Pracovali v skupinách, kde každá z nich mala pridelenú svoju vlastnú tému - časti včely, cyklus, život včiel, domov, produkty a nepriatelia včiel. Na začiatok si prečítali text a získané informácie použili pri spracovaní svojich vlastných projektov. Nakoniec si vyrobili vlastný úľ a včely.🐝

          • McDonald's cup⚽⚽

          • McDonald's cup - okresné kolo vo futbale v Žiari nad Hronom a naša športová výprava z I. stupňa. Skvelé, že našu školu reprezentujú už aj prváci a odvaha nechýba ani dievčatám, ktoré partiu malých futbalistov bez problémov dopĺňajú (5. miesto). Tešíme sa!

          • Ponorky v rukách šiestakov⛵

          • Žiaci šiestych ročníkov si mohli v rámci hodiny fyziky a dobrovoľnej projektovej úlohy navrhnúť model ponorky a jej fungovanie aj prakticky overiť. Originálne ponorky v rukách šiestakov naozaj ožili. Všetky prešli kontrolou originality a funkčnosti na 1*. Spoločné a názorné učenie o tom, ako hmotnosť tvar a objem ovplyvňujú správanie sa telies vo vode bolo naozaj zážitkové .

          • 5 z 5 učiteľov biológie odporúča

          • EKOTOPFILM TOUR 2023

            Medzinárodný filmový festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM v rámci svojej TOUR 2023 navštívi mesto Žarnovica v pondelok 17.4.2023 a Žiar nad Hronom 18.4.2023

            Pozývame vás na jedinečný filmový festival do Kultúrneho domu (v oboch mestách), kde vám prinesieme tie najlepšie dokumentárne filmy z celého sveta.

            PROGRAM:

            16:00 - 16:30 Blok animovaných filmov pre deti

            16:30 - 17:00 Zebra bez hrivy

            17:00 - 17:55 Ovčiarskou cestou

            18:00 - 19:00 Expedícia Tribugá

            19:00 - 20:00 Kam sa podeli vtáky z nášho vidieka

            20:00 - 21:30 Cesta proti času

            Vstup je ZADARMO