• 🏺🪆Rodinné poklady minulosti🧸⚜️

          • S našimi piatakmi sme začali objavovať tajomstvá histórie. Ich prvou veľkou úlohou bolo priniesť a predstaviť nám predmet,prameň,ktorý už patrí do ich rodiny nejaký ten čas a je spätý s ľubovoľným členom rodiny. Priniesli skvostné artefakty Napr. črpák, mlynček na kávu, valašku, skameneliny, matriošky, železnú žehličku,šidlo,dobové fotografie,hračky...O ich minulosť sa navzájom podelili so svojimi rovesníkmi z druhej triedy. Utvrdili sme sa v tom, že všetko má svoj príbeh a svoju minulosť.

          • Finančná sloboda 💶💵💷

          • Finančná sloboda je moderným spôsobom, ako zaujímavo a efektívne u žiakov rozvíjať finančnú gramotnosť. Je zážitková, reálna, učí žiakov reálne narábať s financiami a výborne rozvíja spoluprácu. Aj preto sa na ňu už niekoľko rokov naši deviataci tak tešia... A okrem toho , vedie ju výborný lektor Radko Černák, ktorému aj touto cestou ĎAKUJEME za dlhoročnú spoluprácu . Aj tentokrát si deviataci pochvaľovali a odkazujú, že "to bolo super!"

          • Matematika v centrách v 2.B

          • Celý september sme opakovali učivo z prvého ročníka. Pracovať v učebnici a v pracovných listoch je síce fajn, ale takto sa nám to zdalo oveľa zábavnejšie. Pracovali sme v trojiciach a postupne sme si menili stanovištia. Počas tejto špeciálnej dvojhodinovky sme si užili kopec zábavy a poriadne sme si precvičili učivo. Kreslili sme si príklady na chrbát, hrali sme našu obľúbenú hru muchy, trénovali sme hodiny, počítali sme s pukancami, hrali sme sa s kockami, pomocou štipca sme určovali správne výsledky.

          • Financie 💶💳

          • Prvé blokové vyučovanie v tomto školskom roku v 3. A a 3. B bolo na tému Financie. Najskôr sa žiaci oboznámili s platidlami v minulosti a v súčasnosti. Vyskúšali si vypočítať príklady s celými eurami ale aj iba s centami, ktoré boli pre nich náročnejšie. Všetky úlohy hravo zvládli či už v skupinách alebo samostatne. Nakoniec si žiaci navrhli svoju vlastnú mincu.

          • ABECEDA v 2.B :)

          • Žiaci 2.B triedy počas tohto týždňa usilovne trénovali našu ABECEDU. Ich úsilie vyvrcholilo vo štvrtok 5. októbra počas tematického vyučovania. Pracovali v skupinách, vo dvojiciach, ale i samostatne. Písmená abecedy písali, strihali, lepili, usporadúvali, ale aj vymaľovávali, počítali a skladali z tangramu. Práca im išla naozaj od ruky, pretože boli usilovní ako včeličky.

          • Štvrtáci a baňa Starovšechsvätých

          • Žiaci 4.A a 4.B si tento školský rok svoje prvé túlavé topánky obuli do bane Starovšechsvätých v obci Hodruša-Hámre. Deti sa dozvedeli, že sa v nej začali ťažiť strieborné a zlaté rudy cca pred 700 rokmi. Ako súčasť pamiatok Banskej Štiavnice je zapísaná do pamiatok UNESCO. Už v minulosti ju považovali za učebnicu baníctva. Na povrchu žiaci mali možnosť nazrieť do stálej banskej expozície a vyskúšať si niektoré banícke nástroje. Deťom bolo do spevu a tak si zaspievali pieseň "Vstavaj Hanzo hore". Po zakúpení darčekov sme sa presunuli na Klopačku, ktorou kedysi zvolávali baníkov do práce. Hodrušania môžu jej zvuky počuť i v súčasnosti pri rôznych udalostiach. Slovenským unikátom sú hodiny s jednou ručičkou. Ďakujeme sprievodcom za zaujímavú prezentáciu a baňu odporúčame navštíviť. Deti z outdooroveho vyučovania odchádzali s množstvom poznatkov (a veru na 2. deň si aj pamätali), ale aj s plnými vreckami ... :)

          • Bajkeri na cestách 🚲

          • Bajkeri na cestách :) pokračujú vo svojich cyklistických výpravách do nášho okolia aj tento školský rok..... A veru, stihli už prejsť niekoľko desiatok kilometrov- zo sedla bicykla už stihli spoznávať okolie Hliníka, Bzenice, Revištského Podzámčia... a zajtra pokračujú, ale to až na budúce ...

          • Empatia v podaní deviatakov... 🤝❤️

          • Nové prostredie, noví kamaráti a ešte véééľa vecí s prívlastkom "nové" v priebehu septembra spoznávali a zdolávali naši najmladší obyvatelia školy, prváčikovia. Prvý školácky mesiac zvládli výborne :) a pomocnú ruku im podali aj naši deviataci, ktorí ich celý september čakávali a odprevádzali do svojich prváckych tried k svojim pani učiteľkám. Všetkým deviatakom, ktorí obetovali svoj raňajší čas pre skvelú vec, chceme aj touto cestou poďakovať. Sme na VÁS hrdí, veď z malých vecí vznikajú tie veľké...

          • Európsky deň jazykov

          • Cudzie jazyky sa stávajú čoraz viac každodennou súčasťou života detí i dospelých. Práve preto sme sa so žiakmi 4. A a 4. B venovali na hodinách ANJ i tento školký rok krajinám hovoriacim nielen po ANJ, ale aj iným oveľa viac vzdialeným, kde sa hovorí iným jazykom. Žiaci zážitkovou formou spoznávali krajiny, jazyky, vlajky, vyhľadávali ich na glóbuse, delili ich na štáty patriace do EÚ a nakoniec prezentovali svoje práce. V závere hodín si zahrali pexeso a utužení kolektívom spokojní odchádzali na ďalšiu hodinu s poznámkami, že to boli super hodiny. :)

          • 🗣Naši spravodajcovia🗣

          • Zorientovať sa v mori informácií nie je v dnešnej dobe jednoduché. No naši spravodajcovia nám s tým na hodinách Občianskej náuky perfektne pomáhajú. Prinášajú nám aktuálne a zaujímavé správy zo sveta i z domova. Otvárajú rovesníkom možnosť dozvedieť sa pútavou formou o živote okolo nich, motivujú sa zaujímať i participovať na veciach verejných a zároveň si každý z nich vyskúša rolu reportéra. A že sú skvelí, o tom niet pochýb

          • Karate

          • CVČ pri ZŠ v Hliníku nad Hronom prijíma deti a žiakov do krúžku KARATE, tak neváhaj a pridaj sa

          • Jesenné účelové cvičenie 🍂🍁🌲👟

          • Účelové cvičenie bolo tentokrát súčasťou nášho prvého školského týždňa, ktorý bol pre našich žiakov naozaj adaptačný. Počasie bolo ukážkové, a km v nohách našich žiakov i učiteľov by si zaslúžili určite poriadne veľkú medailu. Druhostupniarske "výpravy" si okrem svojej kondičky mohli overiť a doplniť aj svoje vedomosti zo svojho regiónu, pretože ich kroky viedli na bukovinský medokýš, na Szabóovu skalu, Kečku a Kamenné more. Jesenné účelové cvičenie zvládli naši žiaci na 1*.

            A z potuliek po Bukovine majú naši siedmaci aj jeden milý zážitok:

            "Veľké ĎAKUJEME posielame milému pánovi Melišovi z Bukoviny, ktorý nám urobil veľkú radosť výbornými nanukmi (kúpil ich pre celú našu siedmacku výpravu) . Vďaka nim sa nám turistika k bukovinskému medokýšu páčila ešte viac"

          • Piatacky rovesnícky deň 🔑🗜️⚖️⚙️🔬⚗️⚱️

          • patril celé štvrtkové dopoludnie našim piatakom. Ich starší spolužiaci z deviateho ročníka ich previedli 7 stanovišťami druhostupniarskych predmetov, s ktorymi sa v rozvrhu piataci stretnú po prvýkrát. To , čo ich na jednotlivých predmetoch čaká im zábavnou a zážitkovou formou sprostredkovali ich starší spolužiaci. Tí boli zo všetkých ročníkov a plnohodnotne zastúpili svojich pedagógov, ktorí na svojich "mladších kolegov" dohliadali v tento deň naozaj len z diaľky. Ďakujeme všetkým pedagógom a ich žiakom za prípravu a realizáciu tejto milej dopoludňajšej aktivity a veríme , že piatakom sa ich deň páčil. Vyzerá, že nám vznikla ďalšia každoročná tradícia.

          • Informácia o organizácii vyučovania v termíne 5.9. 2023 - 8.9.2023

          • V termíne 5.9.2023 - 8.9.2023 bude vyučovanie prebiehať v rozsahu:

            1. stupeň: 4 vyučovacie hodiny denne;

            2. stupeň: 5 vyučovacích hodín denne

            a to nasledovne:

            5. - 6. 9.2023 hodiny s triednym učiteľom;

            7.9.2023 výučba podľa rozvrhu hodín (prvé 4 alebo 5 hodín);

            8.9.2023 - 1. stupeň: výučba podľa rozvrhu hodín (prvé 4 hodiny);

                              2. stupeň: účelové cvičenie zamerané na Ochranu človeka a prírody (5 hodín)

          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            srdečne Vás pozývame na Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024, ktoré sa uskutoční dňa 4.9.2023 (pondelok) o 8.00 hod. na školskom dvore.

            V prípade nepriaznivého počasia sa s  prvákmi stretneme na dolnej chodbe a s ostatnými  ročníkmi v triedach. Po úvodnom programe pozývame rodičov prvákov na krátke úvodné stretnutie do cca 9.15 hod.  v triedach.

            Tešíme sa na Vás!

             

            Ďalšie organizačné informácie:

            • 2. - 9. ročník: stretnutie s triednymi učiteľmi a spolužiakmi do cca 8.45 hod.,
            • obedy v školskej jedálni pre žiakov školy sa budú vydávať od utorka 5.9.2023, desiate sa budú pripravovať od pondelka 11.9.2023. Na stravu je potrebné sa prihlásiť, prihlášku si môžete vyzdvihnúť v škole, alebo stiahnuť tu: Zapisny__listok_Prihlaska_na_stravovanie_v_SJ_2023_2024.docx
            • ŠKD vrátane ranného oddelenia bude v prevádzke od utorka 5.9.2023. Ranné oddelenie bude umiestnené v priestoroch ŠKD 3 oproti jedálni,  vstup bočným vchodom od kuchyne, popoludňajšie oddelenia ŠKD 1 a ŠKD 2 budú v priestoroch prístavby. Do ŠKD je potrebné sa prihlásiť, prihlášku si môžete vyzdvihnúť v škole, alebo stiahnuť tu: ZaPISNY_LISTOK_CESTNE_VYHLaSENIE.docx
            • žiadame rodičov, aby autom nevchádzali na školský dvor

             

          • Polícia v škole

          • Vo štvrtok 22. júna prijali naše pozvanie policajti obvodného oddelenia Policajného zboru v Žiari nad Hronom, ktorí žiakom I. stupňa porozprávali o svojej práci. Ukázali im policajnú výstroj, ktorú potrebujú, keď sú vyslaní na zásah, ako fungujú policajné vysielačky, putá, či obušok. Žiaci výstroj nielen obdivovali, ale si ju s veľkou radosťou aj vyskúšali. Najviac ich však nadchla možnosť sadnúť si do nového policajného auta, zapnúť sirénu, či svetelné signály. Policajti trpezlivo odpovedali na všetky otázky zvedavých školákov a za hlasného húkania policajnej sirény sa s nami rozlúčili. My im veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ich ďalšiu návštevu.

          • Spanie v škole

          • Aj počas noci sa môžu v škole diať zvláštne veci. Tento školský rok sa v škole rozhodli prenocovať žiaci 2. A, 3. A, 3. B, 4.A a 4. B aj so svojimi p. učiteľkami. Nocľažníci s netradičnou školskou výbavou prišli do školy o 17:00. Triedy sa zrazu začali meniť na spálne. Kým sme čakali na večeru (obľúbenú pizzu), v triedach prebiehali ľubovoľné aktivity. Potom sme sa vydali na putovanie po priestoroch školy a po zotmení nás čakala dobrodružná nočná prechádzka (s baterkami) po našej obci. Po návrate do školy sa žiaci prezliekli do pyžama a pri sledovaní rozprávky postupne všetci spokojne zaspali. Ranný budíček vyhnal zo spacích vakov všetkých, dokonca aj tých najväčších spachtošov. Po raňajkách sa pre všetkých začal ďalší školský deň. Deti celú akciu zvládli na výbornú.

          • Deviataci si užívajú posledné spoločné školské dni

          • Hlásia sa Vám deviataci z posledného výletu zo základnej školy. Išli sme na ranč Kráľová Lehota. V prvý deň sme sa ubytovali a vyšli sme si trochu do prírody, kde sme zažili dobrodružnú turistiku, ktorú sme super zvládli a hlavne nikto neprišiel k úrazu Na záver dňa sme sa zabavili na miestnom ihrisku.

            Dnes 2. deň na našom poslednom spoločnom výlete... Dnes nás čakala odmena - smer Tatralandia. Nebolo to ľahké, nie raz sme sa museli potlačit v mestskom autobuse s inou školou, ale zvládli sme to bez ujmy na zdraví a naplno sme si užili Tatralandiu (aj keď nebolo pekné počasie, bolo super! ). Po príchode na chatu nám veľa energie neostalo (uvidíme večer), takže nateraz len oddych (jasné, že spoločný a v tej najmenšej izbe). Nelly